tangeh-savashi-munţii-alborz

Tangeh Savashi, Munţii Alborz

Lanţul muntos Alborz se află în nordul Iranului şi se întinde de la graniţa cu Armenia, de-a lungul Mării Caspice, până în est, la graniţa cu Afghanistanul şi Turkmenistanul.

Cu o lăţime ce variază între 60 şi 130 km, acest lanţ muntos are printre vârfurile lui cel mai înalt munte din Iran, Damavand – 5 670 m. Muntele acesta este permanent acoperit de zăpadă, dar tot lanţul muntos îndură ierni lungi, reci şi pline de zăpadă, care îi atrag cu sutele pe iranieni în staţiunile care au umplut coastele.

Versanţii nordici ai Munţilor Alborz sunt acoperiţi de păduri de foioase, care domină vegetaţia ţării. În aceste păduri trăiesc oaia roşie Alborz sau berbecul Orcal, endemicul măgăruş iranian, dar şi gazela, ibexul, porcul spinos, bursucul şi mangusta; abundenţa animalelor a atras aici vânători secole la rând.

Tangeh Savashi este o trecătoare îngustă din mijlocul muntelui, tăiată de un izvor alimentat de o serie de cascade încântătoare, aflate în amonte. Acesta a fost odinioară terenul preferat de vânătoare al regelui din dinastia Qajar Fath Ali Şah (1797-1834), care avea şi o cabană de vânătoare pe şesurile verzi din zonă. La jumătatea trecătorii care are o lungime de 1 km şi o lăţime de 4 m, se află un basorelief care îl înfăţişează pe rege cu fiii şi nepoţii lui în scene de vânătoare.

Sculptat într-o nişă din versantul muntelui din porunca regelui, basorelieful este protejat de capriciile vremii şi s-a păstrat foarte frumos. Totuşi este destul de greu de ajuns la el – trebuie să traversezi râul care curge prin defileu (şi care uneori poate să-ţi ajungă până la brâu) şi să te caţeri pe nişte cărări foarte abrupte din munte.

CE ESTE

Lanţul muntos care domină Iranul şi în care se găsesc vestigii ale dinastiei Qajar.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

De la mijlocul lui aprilie până la începutul lui iunie sau de la sfârşitul lui septembrie până la începutul lui noiembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Firouzkouh, la 15 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Cum nu există infrastructură turistică la Tangeh Savashi şi cum zona este sensibilă din punct de vedere politic, este dificilă pentru străini vizitarea zonei. Se spune că Alborz este locul unde va apărea Peshotan, un fel de Mesia pentru adepţii lui Zoroastru.