peştera-avshalom

Peştera Avshalom

Vedeta Rezervaţiei Avshalom, în vestul Dealurilor Iudaice, este peştera Avshalom, sau Soreq, singura grotă deschisă publicului din Israel. În 1968, în timpul unor explozii iniţiate la o carieră de piatră din apropiere, a fost scoasă la lumină o deschidere spre această peşteră magnifică.

Descoperirea nu a fost făcută publică vreme de 9 ani, timp în care s-au construit poduri de lemn, s-a instalat un sistem special de iluminare şi s-au montat uşi duble la intrarea şi la ieşirea din peşteră. Toate acestea, pentru protejarea formaţiunilor din interior.

Peşteră relativ mică, Soreq are cam 83 m lungime, 60 m lăţime şi 15 m înălţime. Caracterul unic este dat de cantitatea, frumuseţea şi diversitatea speleotemelor de aici. Create cu milioane de ani în urmă de apele de suprafaţă care au penetrat calcarul şi l-au dizolvat, după ce golul peşterii a fost format, sedimentele de calcar care se găseau din abundenţă în picăturile de apă au început să se depoziteze pe podea şi pe tavan, iar în câteva mii de ani au tot crescut – şi continuă şi acum să crească – formând stalactite şi stalagmite subţiri, de forme neobişnuite, unele vechi de 3 000 de ani.

Speleotemele de aici sunt extrem de delicate şi de aceea a fost nevoie de multe eforturi pentru a le proteja. Chiar şi aşa, temperatura care iniţial era de 19°C a ajuns acum la 24°C, ceea ce înseamnă că procesele naturale din peşteră sunt cu siguranţă perturbate.

CE ESTE

O peşteră remarcabilă, în care există o extraordinară varietate de speleoteme.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Ierusalim sau de la Tel Aviv.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Beit Shemesh, la 2 km.

NU RATA

Formaţiunea numită Romeo şi Julieta.

TREBUIE SĂ ŞTII

În biletul de intrare sunt incluse un slide-show şi un tur cu ghid. Vinerea, când nu se organizează tururi, e permis să faci fotografii.