peştera-ali-sadr

Peştera Ali Sadr

Peştera Ali Sadr este una dintre cele mai cunoscute minuni naturale din Iran şi a devenit un magnet pentru turiştii iranieni încă de la redescoperirea ei, în anii 1970.

Situată în Munţii Soubashi, la nord de oraşul Hamadan, peştera de calcar este cu totul neobişnuită. Este o peşteră acvatică, dar apa de aici poate fi considerată mai degrabă o serie de lacuri decât un râu. O inscripţie de la intrarea în tunelul construit artificial arată că acesta s-a făcut în timpul domniei lui Darius I (521-85 î.Hr.).

Formată cu circa 70 de milioane de ani în urmă, peştera a fost folosită de oameni timp de 1 200 de ani. Aici au fost găsite unelte primitive, oale şi picturi rupestre fascinante care înfăţişează animale precum gazela sau cerbul sau scene de vânătoare. Ani de zile peştera a funcţionat ca rezervor de apă pentru oamenii din satul apropiat, dar, în 1978, când nivelul apei a scăzut oarecum, un localnic a urmat tunelul mai adânc în munte, ca să caute apă.

În 1994 au fost descoperite alte sectoare din peşteră, iar în 2000 o expediţie germană a început o altă cercetare, care s-a încheiat cu cartografierea a încă 11 km de canale.

La intrarea în tunel, un culoar larg duce spre un cheu. De aici, călătoria se desfăşoară pe apă. Există mai multe trasee, pe fire de apă cu lăţimi ce variază între 2 şi 50 m, dar toate se încheie într-un vast atrium central. Pe drum o să vezi plafonul şi pereţii acoperiţi cu speleoteme cu forme fantastice, unele mai înalte de 15 m, şi stalagmite de culori extraordinare – violet, verde, albastru, roşu sau brun.

Apa este absolut limpede şi chiar la lumină scăzută poţi să vezi până la câţiva metri adâncime.

CE ESTE

Singura peşteră din Iran deschisă publicului.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Martie-octombrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Satul Ali Sadr sau Hamadan, la 100 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Din cauza situaţiei politice din Iran, în prezent este destul de dificil pentru străini să viziteze zona.