peisajul-deşertic-de-la-wadi-rum

Peisajul deşertic de la Wadi Rum

Wadi Rum este pur şi simplu unul dintre cele mai uimitoare, mai austere şi mai frumoase locuri din lume. Aspectul îi satisface şi pe cei mai romantici, fiind un peisaj deşertic în care se găsesc munţi întunecaţi de granit cu versanţi abrupţi, stânci de gresie care se ridică vertical din mijlocul nisipului roz şi pietre cu desene străvechi, împrăştiate prin vastele şi tăcutele văi din regiune.

Omul a locuit aici încă din Neolitic, iar prezenţa izvoarelor cu apă dulce a transformat locul într-un nod important pentru caravanele care străbăteau deşertul. În secolul I î.Hr., aici s-au stabilit nabateenii, înainte să descalece în trandafiriul oraş Petra.

Toţi şi-au lăsat amprenta în topoarele de silex din Neolitic, în oalele din Epoca Fierului, în picturile rupestre şi în templul nabateenilor. Muntele cel mai înalt este Jabal Rum, de 1 754 m.

Într-o zi senină, cel care se caţără pe vârf poate vedea de acolo graniţa cu Arabia Saudită, dar şi Marea Roşie. Primăvara devreme, după ploi, în deşert e o explozie de vegetaţie. Flori sălbatice umplu peisajul de culoare – anemone roşii, irişi negri, maci de diferite culori şi plante medicinale se găsesc din belşug.

Vulturii şi uliii plutesc şi plonjează deasupra ta – doar două dintre cele 110 specii de păsări înregistrate aici. Ibexul, lupul cenuşiu, pisica sălbatică arabă sau vulpea prosperă în această regiune.

Beduinii nomazi încă îşi mai pasc turmele pe aici, ştiind perfect bând e timpul să plece mai departe.

Este un mediu protejat: înainte să intri în Wadi Rum, vei găsi fortul celebrei Patrule a Deşertului, ai cărei poliţişti asigură ordinea în zonă, călare pe cămile, îmbrăcaţi în robe roşii şi cu turbane albe, cu pumnale la brâu şi cu puşti în spinare. Stai liniştit sub cerul plin de stele al nopţii, sorbind dintr-o cafea cu cardamom, şi ascultă tăcerea.

CE ESTE

Unul dintre cele mai uimitoare peisaje deşertice din lume.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Aqaba sau Petra.

CÂND SĂ TE DUCI

Martie, aprilie, septembrie, octombrie şi noiembrie.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Satul Wadi Rum, la 6 km, Rashidiya, la 30 km.

NU RATA

Muntele Cei Şapte Stâlpi ai înţelepciunii.

TREBUIE SĂ ŞTII

Wadi Rum a fost cartierul general al legendarului T E. Lawrence, care a şi botezat muntele; o mare parte din filmul Lawrence al Arabiei s-a filmat aici.