pădurea-cedrii-lui-dumnezeu

Pădurea Cedrii lui Dumnezeu

Cedrii Libanului au fost veneraţi în toată istoria. În vremuri străvechi, ei se întindeau pe mari suprafeţe, dar azi ultimii supravieţuitori mai cresc doar pe versanţii muntelui Makmel, care domină valea Qadisha. Numiţi Arz el-Rab (Cedrii lui Dumnezeu), această pădure preţioasă creşte la o altitudine de peste 2 000 m şi a fost înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1998.

Cedrul de Liban (Cedrus libani) este un conifer cu creştere lentă şi cu viaţă lungă. Deşi pe aceşti versanţi sunt mai puţin de 500 de asemenea copaci protejaţi, 12 sunt trecuţi bine de 1 000 de ani.

Au trunchiuri groase, de până la 14 m circumferinţă, şi pot ajunge la înălţimea de 35 m. Silueta lor depinde de densitate – sunt înalţi şi drepţi acolo unde densitatea e mai mare, dar când au spaţiu, crengile lor sunt largi, orizontale.

De-a lungul a mii de ani, aceşti frumoşi copaci au fost preţuiţi de multe civilizaţii, dar azi au rămas atât de puţin din cauza exploatării. Fenicienii foloseau lemnul pentru construcţia de corăbii şi răşina lor era folosită de egiptenii antici la mumificare, Moise le-a poruncit preoţilor evrei să folosească scoarţa acestora la circumcizie şi de lemnul lui s-au folosit, de asemenea, romanii, grecii, perşii, asirienii şi babilonienii.

Cedrul libanez este menţionat în multe lucrări literare străvechi – 75 de referinţe se găsesc în Biblie –  iar valea Qadisha, aflată la poalele acestei păduri protejate, a adăpostit comunităţi monahale încă de la naşterea creştinismului. Din 1985 s-a adoptat un program de reimpădurire, dar rezultatele nu se vor putea vedea decât peste decenii.

CE ESTE

O pădure cu profundă semnificaţie religioasă, în care se găsesc ultimii şi cei mai vechi cedri libanezi.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Este frumos în orice perioadă, mai ales iarna, când copacii arată splendid acoperiţi de zăpadă.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Satul Bqaa Kafra este chiar în apropierea pădurii Cedrii lui Dumnezeu. Sau Beirut, la 121 km.

NU RATA

Mănăstirile din valea Qadisha.

TREBUIE SĂ ŞTII

Cedrul libanez este emblema naţională. Nu poţi vizita pădurea decât însoţit de un ghid autorizat.