marea-moartă

Marea Moartă

Numele de Marea Moartă evocă imaginea oamenilor care încearcă să se afunde în apă, peisaje aride, terenuri sărăturoase şi istoria care s-a desfăşurat şi încă se mai desfăşoară pe malurile sale.

Orice descriere conţine inevitabil superlative – de exemplu, este cel mai adânc punct expus de pe suprafaţa Pământului, cel mai adânc lac hipersalin de pe planetă. Totuşi, contrar părerii obişnuite, nu este cea mai sărată apă de pe pământ: lacul Asai, din Djibouti, şi iazul Don Juan din vestul Antarcticii au o salinitate mult mai mare. Din cauza sării, în lac nu trăiesc decât bacterii şi microbi extrem de rezistenţi.

Se află între Iordania, Israel şi malul vestic al văii Iordanului, extensia nordică a Văii Marelui Rift African. Este atât de sărată deoarece nu are gură de vărsare şi primeşte cantităţi infime de precipitaţii.

Cea mai mare parte a apei care intră în lac este plină de minerale, inclusiv sare, iar atunci când apa se evaporă, rămâne sarea. În anii din urmă, apa venită din Iordan s-a împuţinat, în timp ce nivelul de evaporare a rămas acelaşi, aşadar lacul este acum şi mai mic, şi mai sărat. Partea de sud seacă rapid şi lasă în urmă terenuri sărăturoase.

Noroaiele bogate în minerale care se găsesc aici au fost considerate benefice pentru sănătate, aşa că de-a lungul malurilor sunt nenumărate centre de tratament şi spa-uri.

Dealurile şi munţii care înconjoară lacul adăpostesc o mare diversitate de specii care s-au adaptat acestor condiţii aspre – cămile, vulpi, iepuri, damani şi ibecşi. Regiunea e acum din ce în ce mai populară printre pasionaţii de păsări, mai ales în perioadele de migrare, când pe aici trec mii de păsări de diferite specii, aflate în drumul lor dinspre şi înspre locurile de iernat din Africa.

CE ESTE

Un lac hipersalin, situat într-o frumoasă regiune deşertică.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Ierusalim sau Amman.

CÂND SA TE DUCI

Primăvara sau toamna.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

El Ariha, la 10 km.

NU RATA

Încearcă să te scufunzi în apa sărată.

TREBUIE SA ŞTII

Este o zonă foarte sensibilă din punct de vedere politic.