Înconjurată de Rusia, Turkmenistan, Azerbaidjan, Kazahstan şi Iran, Marea Caspică este catalogată fie drept cel mai mare lac din lume, fie drept cea mai mică mare.
Formată acum circa 30 de milioane de ani, a fost izolată în urmă cu circa 5,5 milioane de ani, nu are gură naturală de vărsare, în afară de evaporare şi de canalul Manîci, care o leagă de Marea Neagră.
Formând graniţa de nord a Iranului, lacul este alimentat de numeroase râuri mici şi izvoare. Totuşi, râurile din Iran asigură numai 10% din apa Caspicii – 90% provin din numai cinci ape curgătoare mari, printre care şi fluviul Volga.
Cu toate acestea, Caspica este sărată, deşi mult mai puţin decât majoritatea oceanelor, iar acest fapt este atribuit originii ei de fost ocean, conectat cu Atlanticul şi Pacificul.
Marea Caspică prezintă un interes major pentru toate ţările din zonă, dar graniţele marine încă nu au fost bine stabilite.
Este o regiune cu mare potenţial energetic – au fost descoperite aici terenuri importante cu zăcăminte de petrol şi de gaze naturale, dar dificilă nu este numai extracţia: există şi problema accesului către apele internaţionale, care acum se poate face doar de pe fluviul Volga şi din sistemul de canale ale Rusiei.
În sfârşit, se pot face bani buni din pescuit – 90% din sturionii lumii înoată în aceste ape, iar caviarul este o afacere importantă.
În partea de sud a Mării Caspice se găsesc circa 120 de specii de peşte, inclusiv şapte specii şi subspecii de sturion, iar caviarul iranian este renumit in toată lumea. Pescuitul iranian încearcă să întreţină o resursă sustenabilă, dar, din păcate, în ultimii 20 de ani cantitatea de peşte a scăzut dramatic, în parte din cauza exploatării excesive, dar şi din cauza poluării industriale la care acest corp închis de apă este foarte vulnerabil.
CE ESTE
Cel mai mare corp închis de apă din lume.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu maşina.
CÂND SĂ TE DUCI
Vara.
CEL MAI APROPIAT ORAŞ
Rasht, la 2 km.
TREBUIE SĂ ŞTII
Vizitele în zonă sunt dificile pentru străini din cauza situaţiei sensibile din punct de vedere politic.