deşertul-rub-al-khali

Deşertul Rub’ al Khali

Rub’ al Khali, Pătrimea Goală, mai este numit şi Marele Deşert Nisipos. Această arie vastă, lungă de 1 000 km şi lată de 500 km, este practic nelocuită şi, până de curând, aproape neexplorată. Format cu peste două milioane de ani în urmă, acest mare deşert de nisip acoperă peste 25% din teritoriul Arabiei Saudite şi se întinde până în Oman, Yemen şi Emiratele Arabe Unite.

Cu vreo 40 000 de ani în urmă regiunea era fertilă, cu multe lacuri alimentate de musonii care ulterior s-au deplasat în Egipt şi India. Rămăşiţele acestei epoci se mai văd în dinţii fosili de hipopotam perfect conservaţi şi în oasele de bivol de apă, de vite cu coarne lungi, capre şi gazele – au fost descoperite chiar şi cochilii de scoici de apă dulce.

Azi, 24 de specii de păsări, 31 de specii de plante, arahnide şi rozătoare sunt singurele vietăţi care supravieţuiesc în acest mediu aspru. Beduinii nomazi circulă pe la marginile lui, dar înainte de anul 300 d.Hr., când deşertificarea nu era atât de severă, caravane pline cu tămâie străbăteau Rub’ al Khali, oprindu-se în oraşe acum dispărute în nisipurile mişcătoare.

Noaptea, temperatura scade la 0°C, iar la miezul zilei atinge frecvent 55°C. Unde odinioară era apă, acum sunt dune enorme de nisip, înalte de peste 250 m.

Dedesubtul acestei întinderi vaste şi neprimitoare de nisip se găseşte petrol din abundenţă, poate cea mai mare rezervă de pe planetă şi izvorul bogăţiei Arabiei Saudite. Sheyba, în centru, este o zonă importantă de extracţie a ţiţeiului, iar câmpul Gawwar este cea mai mare regiune petroliferă din lume.

CE ESTE

Cel mai mare deşert nisipos din lume.

CUM AJUNGI ACOLO

Câteva companii turistice organizează excursii în deşert, cu ajutorul aparatelor GPS.

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie-februarie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Najran, aproape de graniţa cu Yemen.

TREBUIE SĂ ŞTII

Arabia Saudită eliberează doar câteva vize, foarte restrictive şi foarte scumpe, pentru turişti.