wookey-hole

Wookey Hole

Peşterile şi cavernele Wookey Hole, de la marginea dealurilor Mendip, sunt o regiune care a încântat imaginaţia şi folclorul. Străvechiul râu Axe, în zeci de mii de ani, a săpat aceste grote în aflorimentul calcaros din Mendip. Se presupune că au fost locuite de cel puţin 70 000 de ani, pentru că erau locuri sigure, uscate şi uşor de apărat.

Prima oară au fost adăpost pentru omul din Epoca Pietrei şi, mult mai târziu, pentru celţi, care cultivau văile fertile din jur. Şi mai târziu, romanii i-au cucerit pe celţi, au construit aici o aşezare şi au început să sape dealurile ca să scoată plumb.

Numele de Wookey ar veni din engleza veche – wocig, care însemna „capcană pentru animale” -, întrucât grotele ar fi fost locuite alternativ de oameni şi de hiene între 35 000-25 000 î.Hr. Hienele vânau pe aceste dealuri de calcar unde s-au format grotele. În bârlogul hienelor s-au mai găsit oase ale altor animale tropicale din epoca glaciară, precum rinoceri, urşi, mamuţi şi lei, dar şi unelte de silex lăsate de oameni.

Eroziunea râului a format în calcar peste 25 de încăperi şi bazine unite între ele de cursul subteran al râului Axe – descoperirea s-a făcut în secolul XX, când s-au explorat aceste străfunduri, şi încă mai există lucruri de aflat.

Una dintre cele mai celebre locatare a fost „vrăjitoarea” din peştera Witch’s Parlour, care ar fi fost împietrită în timp ce păzea peşterile de pe malul râului de un călugăr din Glastonbury. El a binecuvântat apa din râu, după care a stropit-o pe vrăjitoare cu ea, iar aceasta s-a transformat în stană de piatră.

Râul Axe a mai făcut şi alte grote, precum Swildon’s Hole sau St. Cuthbert’s Swalet, după care, ieşind prin Wookey Hole, apele lui au fost folosite la fabricarea hârtiei în cea mai veche fabrică manuală de hârtie din Anglia, aflată pe locul unei vechi mori ridicate la 1086.

În apropiere se află defileul Cheddar şi defileul Ebbor, un sit de interes ştiinţific deosebit şi un loc mult mai liniştit decât Wookey.

CE ESTE

Peşteri naturale de calcar, caverne şl camere inundate formate de râul Axe In sud-estul Angliei.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu trenul de la Londra (Paddington) până la Bristol sau cu maşina până la Wells, unde vei găsi curse care vin la Wookey Hole.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Wells, la 4,8 km.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

NU RATA

Catedrala Wells şl Glastonbury Tor.

TREBUIE SĂ ŞTII

Aici se produce delicioasa brânză cheddar.