vysoke-tatry-tatra-inaltă

Vysoke Tatry (Tatra Înaltă)

Deşi nu se întinde decât pe 26 km, Tatra înaltă rivalizează cu oricare alt lanţ muntos din Europa prin dificultatea terenului, frumuseţea extraordinară şi priveliştile impresionante – o versiune perfectă a Alpilor în miniatură.

Munţii se găsesc în partea estică a Parcului Naţional Tatra, care acoperă o suprafaţă de 750 km2 în zona de graniţa dintre Slovacia şi Polonia, şi sunt singurii munţi cu caracter alpin din ţară. Sunt cei mai înalţi şi cei mai nordici munţi din lanţul carpatic, lung de 1 500 km, lanţ care înaintează curbat în Europa Centrală, din Austria până în România.

Sunt unsprezece vârfuri subţiri şi ascuţite de peste 2 500 m, iar Gerlachovsky Stit, cu 2 655 m, este cel mai înalt din toţi Carpaţii. Glaciaţiunile succesive care au avut loc în zeci de mii de ani au modelat un impresionant relief de granit cu văi adânci şi rotunjite, splendide lacuri montane, cascade şi stânci dramatice care se ridică drept la înălţimi ameţitoare de 1 000 m, parcă de nicăieri din terenul perfect plat al câmpiei Liptov.

Climatul în Tatra Înaltă este unic. Munţii împiedică mişcarea maselor de aer din Europa Centrală, ceea ce face ca temperaturile să varieze drastic, de la -40°C în timpul iernii, la 33°C în timpul verii. Vremea este deosebit de capricioasă, cu schimbări bruşte – posibilitatea de a ninge în timpul verii aduce un plus de suspans căţărărilor pe acest munte.

Există o mare diversitate de specii de floră şi faună, inclusiv urşi şi lupi, şi 600 km de trasee bine întreţinute care te poartă prin toate văile, dar şi spre zece dintre vârfurile munţilor. Aspectul de munte înalt combinat cu accesibilitatea lui face din Tatra Înaltă locul ideal pentru schiori, drumeţi şi pasionaţi de alpinism.

CE ESTE

„Cel mai mic mare lanţ muntos din lume”.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Poprad sau Bratislava (4 ore cu maşina sau cu trenul până la Poprad).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, în funcţie de ce vrei să faci.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Poprad, la 25 km.

NU RATA

Mănâncă halusky, o mâncare tradiţională slovacă, cu paste, brânză de oaie şi bacon. Vizitează peştera Belianska, cu cele opt specii de liliac de aici.

TREBUIE SĂ ŞTII

Nu există trasee pe Gerlachovsky Stit, poţi să urci numai cu ajutorul unui ghid.