Poate cel mai cunoscut vulcan din lume, muntele Vezuviu se ridică impunător deasupra golfului Napoli. Priveliştea din vârful lui este magnifică – într-o zi senină, tot golful Napoli se desfăşoară sub ochii tăi, de la Sorrento la Ischia.
Vezuviu este celebru mai ales pentru erupţia din 79 d.Hr. care a cauzat distrugerea completă a oraşelor Pompeii şi Herculaneum.
De atunci a mai erupt de peste 50 de ori, cel mai recent în 1944, şi este unul dintre cei mai periculoşi vulcani din lume. Deşi nu există vreun indiciu că ar putea erupe în viitorul apropiat, este inevitabil ca la un moment dat să provoace din nou haos.
Vulcanul are circa 13 000 de ani vechime şi nenumăratele erupţii au modelat vârful în actuala formă „cocoşată” care îi e caracteristică – un con vulcanic în interiorul unui alt con vulcanic. Acum vârful are 1 282 m şi este înconjurat aproape complet de buza abruptă a unei caldere, la 1 133 m înălţime, calderă creată de prăbuşirea mai veche a fostului vârf.
În afară de cicatricele provocate de lava care s-a scurs pe versanţii lui, muntele este verde şi fertil, iar pantele mai joase sunt acoperite de podgorii. Zona din jurul lui este parc naţional, cu o reţea întreagă de cărări, precum şi cu un drum principal care urcă până la 200 m de vârf.
Poţi explora istoricul Pompeii – un oraş îngheţat în timp. Clădirile şi locuitorii oraşului s-au consevat perfect sub cei 10 m de lavă în care au stat ascunşi şi uitaţi vreme de 1 600 de ani. Oraşul a fost descoperit din nou după o devastatoare erupţie din anul 1631, dar abia în 1748 arheologii au început săpături sistematice.
Azi, în imediata vecinătate a vulcanului trăiesc peste 3 milioane de oameni – un motiv de mare îngrijorare.
CE ESTE
Poate cel mai cunoscut vulcan din lume.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu trenul/autobuzul/taxiul din Napoli.
CÂND SĂ TE DUCI
Ideal ar fi în perioada aprilie-iunie.
CEL MAI APROPIAT ORAŞ
Napoli, la 9 km.
NU RATA
Herculaneum, mai puţin cunoscut decât Pompeii, dar la fel de interesant, dacă nu şi mai interesant decât acesta.
TREBUIE SĂ ŞTII
Se estimează că în timpul erupţiei din 79 d.Hr. coloana de cenuşă din vârful Vezuviului a ajuns la 32 km în stratosferă şi timp de 19 ore s-au emis 4 km3 de lavă.