vulcanul-teide

Vulcanul Teide

Departe de oraşele din Tenerife, cea mai mare insulă din Canare, nu poţi să nu remarci vulcanul central. Când te plimbi pe la poalele lui, prin plantaţiile verzi şi luxuriante, îl vezi tot timpul acolo, cu coada ochiului.

La 3 718 m, este cel mai înalt munte din Spania şi cel mai înalt vulcan din Europa. Este un stratovulcan aflat deasupra unui punct fierbinte din estul Atlanticului, iar ultima lui erupţie care s-a produs printr-un horn lateral a avut loc abia în 1909. Fumarolele din vârf emană gaze toxice, precum dioxidul de sulf, aşa că vizitatorilor nu li se permite accesul la crater.

Cu circa 150 000 de ani în urmă, o erupţie mult mai puternică a provocat prăbuşirea conului anterior, lăsând o calderă cu un diametru cuprins între 10-15 km şi o adâncime de 600 m. Vârful actual s-a format după o altă erupţie. Podeaua calderei are ciudate formaţiuni stâncoase care se ridică spre cer ca nişte degete – rezultatul eroziunii ulterioare.

Priveliştea pe care o ai din staţia telefericului, cu peisajul selenar al calderei, este impresionantă; două cărări scurte permit accesul vizitatorilor la punctele de observare, dar pentru a urca ultimii 200 m până în vârf ai nevoie de permis.

CE ESTE

Cel mai înalt vulcan din Europa.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Santa Cruz de Tenerife sau cu telefericul de la La Rambleta.

CÂND SĂ TE DUCI

Primăvara sau toamna.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Granadilla de Abona, la 20 km.

NU RATA

Priveliştea.

TREBUIE SĂ ŞTII

Ai nevoie de permis pentru a urca până în vârf, iar intrarea în crater este strict interzisă.