vulcanul-stromboli

Vulcanul Stromboli

Stromboli este vârful unui munte vulcanic ce se înalţă la 926 m din Marea Tireniană. Restul este scufundat în mare până la o adâncime de 1 500 m. Este cel mai îndepărtat punct din Insulele Eoliene, un arhipelag vulcanic aflat în largul coastei de nord a Siciliei, la circa 50 km de partea continentală.

„Farul Mediteranei“ este unul dintre cei mai activi vulcani de pe planetă – în ultimii 2 000 de ani a fost în stare de relativ permanentă erupţie. Vulcanul stă singuratic în mijlocul mării, emiţând aburi din conul său. Noaptea, flăcările aruncate spre cer, ca un uimitor foc de artificii, sunt un spectacol uimitor.

Explozii minore, dar constante aruncă peste buza craterului în mai multe rânduri pe oră bucăţi de lavă incandescentă, iar termenul „erupţie stromboliană“ este folosit acum pentru desemnarea acestui gen de activitate vulcanică peste tot în lume.

Uimitor este că această insulă micuţă, cu o suprafaţă de doar 12,6 km2, este locuită de circa 500 de persoane care trăiesc filosofic în umbra vulcanului în două sate şi câteva cătune ascunse la poalele lui. Priveliştea de pe crestele mai înalte este uimitoare – faleze stâncoase tronează deasupra plajelor cu nisip negru şi în apele limpezi şi albastre ale mării vezi o puzderie de insule.

În lunga existenţă a vulcanului, erupţiile şi scurgerile masive de lavă au fost rare. A fost una, în 2002, care, pentru prima dată în 17 ani, a creat Sciara di Fuoco (Râpa de Foc), un crater în formă de potcoavă, două alunecări de teren şi mai multe valuri tsunami înalte de 10 m.

În februarie 2007 s-au mai deschis două cratere noi, iar dintr-unul lava s-a scurs în mare. De atunci, Stromboli este foarte atent monitorizat.

CE ESTE

O insulă vulcanică activă.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Catania, în Sicilia, apoi cu autobuzul/trenul până la Milazzo sau Messina şi cu feribotul/ hidroavionul până la Lipari; sau de pe partea continentală a italiei cu feribotul/hidroavionul de la Reggio di Calabria sau Napoli până la Lipari. De la Lipari, cu o ambarcaţiune până la Stromboli.

CÂND SĂ TE DUCI

Din aprilie până la jumătatea lui iunie ca să vezi insula când e mai frumoasă.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Lipari, pe insula Lipari, la 34 km.

NU RATA

O excursie cu ghid la crater, dacă se poate la apusul soarelui.

TREBUIE SĂ ŞTII

Stromboli a fost locul de desfăşurare al acţiunii romanului O călătorie spre centrul Pământului de Jules Verne. Stromboli este şi numele dat unui tip de calzone, o pizza răsucită şi umplută cu mozzarella şi diverse alte ingrediente. Insulele Eoliene sunt numite după Eol, zeul vânturilor.