vulcanul-nemrut-dag

Vulcanul Nemrut Dag

Nemrut Dag, un vulcan din capătul vestic al lacului Van, a fost numit astfel după Nimrod, iscusitul vânător care, potrivit legendei, a fost stăpânul acestor locuri în timpuri străvechi.

Acum are 3 050 m, după ce şi-a pierdut vârful de 1 400 m în urma unei erupţii de acum circa 6 000 de ani. Lava a blocat râul care curgea pe la poalele lui şi aşa a fost creat lacul Van. Caldera vulcanului, care este ovală, are aproximativ 7×8 km. Două cratere, dovezi ale unor erupţii mai recente, dar mai mici, au în interiorul lor lacuri.

Priveliştea de pe buza craterului asupra lacului Van este uimitoare. Odată intrat în crater, o să descoperi o lume diferită, absolut neaşteptată: spre deosebire de râpele aride ale muntelui, aici este o vegetaţie în care vei găsi ienupăr, plop de munte şi fag. Lacurile de crater devin halte pentru o mare diversitate de păsări.

Cel mai mare dintre acestea, în formă de semilună, Sogukgol, este rece, cu excepţia câtorva izvoare termale dinspre mijlocul calderei, iar apele celui mai mic, Sicakgol, sunt calde, fapt care arată că roca de sub ele este încă fierbinte, deşi nu e clar dacă datorită continuării activităţii vulcanice sau căldurii reziduale.

Este locul ideal pentru înot, după un urcuş prăfos.

CE ESTE

Un vulcan extinct din estul Turciei.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Van, apoi cu maşina sau cu trenul până la Tatvan.

CÂND SĂ TE DUCI

Vara.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Tatvan, la 15 km.

NU RATA

Priveliştea asupra lacului Van.