vârful-demirkazik

Vârful Demirkazik

Demirkazik, de 3 756 m, este cel mai înalt vârf din Munţii Taurus care se întind pe 560 km de-a lungul coastei sud-estice a Turciei. Această porţiune a lanţului muntos este numită de localnici Aladaglar, „munţii roşii“. Există o mulţime de trasee bine cunoscute care urcă pe munte.

Prima ascensiune reuşită a fost făcută în 1927, dar periculosul versant nordic a fost cucerit abia în 1991. Urcuşul până în vârf este numai pentru alpiniştii cu experienţă, dar există şi alte trasee mai uşoare, pe pantele joase.

Munţii Taurus sunt tineri, geologic vorbind, şi procesul de ridicare continuă şi acum, pentru că placa tectonică africană se deplasează spre nord şi împinge placa anatoliană în placa eurasiatică, la nord, iar la est se urcă peste ea.

Demirkazik domină partea de est a Parcului Naţional Aladaglar şi valea de la poalele lui. Pentru cei care nu sunt pasionaţi de escaladă există peisaje superbe în regiune, inclusiv păduri de pin, formaţiuni carstice, cascade fermecătoare, râuri subterane şi câteva dintre cele mai mari peşteri din ţară, dar şi frumoasa Yedigoller (Valea Celor Şapte Lacuri).

Printre animalele care trăiesc aici se află urşi, lincşi, capre sălbatice şi samurul (zibelina), deşi acesta din urmă, ca şi jderul, este timid şi greu de reperat.

CE ESTE

Cel mai înalt vârf din Munţii Taurus.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Adana sau Kayseri.

CÂND SĂ TE DUCI

Iulie-septembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Satul Demirkazik.