valea-rinului-mijlociu

Valea Rinului Mijlociu

Fluviul Rin are peste 1 300 km lungime. Rinul Mijlociu se numeşte defileul lung de 65 km pe unde curge fluviul între Bingen şi Koblenz. Acest sector scurt, unde apa năvăleşte tumultuos pe un curs plin de meandre, printre versanţi abrupţi de ardezie, este o particularitate geografică unică în Germania, şi cea mai emblematică, dar, cu tot dramatismul ei geografic, este de fapt un sit cultural. Omul, şi nu natura a modelat valea Rinului Mijlociu.

Defileul Rinului se înalţă de-a lungul fluviului cu maluri abrupte care ajung până la 200 m. Terasele de pe ambele maluri sunt presărate cu castele, sate şi oraşe ce se ivesc printre spalierele din podgorii. Copaci şi arbuşti atârnă nefiresc pe bizare formaţiuni stâncoase ridicate ameninţător deasupra traficului liliputan de pe fluviu.

Ravenele şi râpele mult prea abrupte ca să fie explorate sunt pline de flora şi fauna locală care s-au adaptat la această simbioză creată de om şi natură. Atunci când vei vizita defileul Rinului Mijlociu, cu maşina, cu trenul sau cu barca, vei vedea ceea ce UNESCO a numit „continua evoluţie a naturii într-un mediu cultural”.

De 2 000 de ani, acesta a fost o arteră importantă pentru comerţ şi turism şi un beneficiu pentru amândouă. Importanţa locului se poate măsura după numărul de castele, în ruină sau restaurate, care domină înălţimile.

Sălbăticia defileului şi ruinele se combină ca să-ţi stimuleze imaginaţia, gândindu-te la bătălii crâncene şi la lupte de cavaleri: sentimentul de dezolare care a primit numele de „romantism al Rinului”. Nimic nu inspiră mai mult acest sentiment ca legendara stâncă Lorelei, aflată faţă în faţă cu oraşul Sankt Goar, de unde sirenele le cântau mateloţilor melodia ce le aducea pieirea.

Din păcate, Mica Sirenă nu există (spre întristarea turiştilor) – există doar cântecul prăvălirii tumultuoase de apă, deoarece stânca masivă a lui Lorelei marchează punctul cel mai îngust al fluviului, între Elveţia şi Marea Nordului.

Sunt sute de motive pentru care trebuie să vezi valea Rinului Mijlociu. Dacă poţi, ia un vaporaş, pentru că există un tip de bilet care îţi permite să cobori de câte ori vrei.

CE ESTE

Un defileu de fluviu cu semnificaţii mitologice.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina/trenul/vaporul de la Koblenz (nord) sau Bingen (sud).

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-octombrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Oricare dintre orăşelele înşirate de-a lungul defileului.

NU RATA

O degustare de vin la Rudesheim sau Bacharach.

TREBUIE SĂ ŞTII

Lorelei era numele lui Marilyn Monroe în filmul Domnii preferă blondele.