valea-grindelwald

Valea Grindelwald

Cunoscută pentru pârtiile de schi practicabile iarna, această vale frumoasă, înconjurată de vârfuri ascuţie de munte, este chintesenţa Bernei Superioare. Dominată la capătul vestic de Eiger, la sud de Mattenberg şi Wetterhorn, această vale glaciară în formă de U se numără printre cele mai populare regiuni din Elveţia.

Peisajul este magnific, cu păduri care parcă atârnă pe pantele mai joase ale muntelui, cu spectaculoasa cascadă Sandbach care se revarsă de pe buza muntelui ca să se izbească de albia unui defileu miniatural săpat în calcar şi, evident, cu muntele propriu-zis.

În vale există cam 90 km de cărări de drumeţie, care trec prin păduri, prin văi şi peste pantele mai joase ale muntelui. La traseele mai înalte se poate ajunge cu ajutorul telefericului pe care schiorii îl folosesc iarna. Cea mai bună perspectivă asupra văi o ai dacă urci cu telefericul din satul Grindelwald la Mannlichen.

Deasupra văii sunt doi gheţari în plină acţiune: în est este Ober Grindelwald Gletscher, iar în vest se află Unter Grindelwald Gletscher. La cel din urmă se ajunge trecând printr-un defileu, Gletscher-Schlucht, unde poţi observa, în roca sfărâmată de care e plină toată zona, urmele lăsate de rapida retragere a gheţarului.

Poţi chiar să auzi dezintegrarea lui: huruitul gheţarului care se deplasează pe sol şi prăbuşirea bucăţilor de gheaţă sunt un acompaniament permanent.

CE ESTE

O frumoasă vale glaciară din Berner Oberland (Berna Superioară).

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina sau cu trenul din Interlaken.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Interlaken, la 20 km.

NU RATA

O urcare cu telefericul până la Mannlichen.