tirolul-de-nord

Tirolul de Nord

Peisajul alpin de poveste din Tirolul de Nord este parcă desprins dintr-o carte – râuri repezi de munte se prăvălesc pe pante împădurite, văi fertile sunt presărate cu mici ferme şi sate, vârfurile munţilor sunt acoperite de gheaţă, iar lacurile glaciare sclipesc. Această superbă regiune este un paradis sportiv pentru oricine iubeşte activitatea în aer liber, datorită vederilor panoramice din zonă, aerului pur de munte şi lacurilor cu apă curată în care poţi face baie.

Wildspitze, al doilea munte din Austria ca înălţime, are 3 374 m. Versanţii lui sunt îngheţaţi, dar drepţi, aşa că sunt ideali pentru alpinism. Sunt peste 700 de munţi cu peste 3 000 m înălţime, aşa că într-adevăr e o regiune perfectă pentru căţărători. Iarna, în staţiuni cu faimă internaţională precum Kitzbuhel sau Sankt Anton am Arlberg, poţi face coborâre sau schi-fond, iar vara poţi face rafting sau plimbări cu caiacul, drumeţii, echitaţie sau ciclism montan.

Dar mai presus de toate, frumuseţea deosebită a peisajului face din Tirol un ţinut idilic bun de plimbare, în care vei găsi peste 15 000 de trasee pe care poţi hoinări. Poţi să-ţi alegi unul pe măsura abilităţilor tale, iar de-a lungul lui vei găsi numeroase cabane în care poţi să înnoptezi.

Adlerweg (Drumul Vulturului) este un traseu de 280 km care înaintează şerpuit prin Tirol în 23 de sectoare, cu poteci laterale care se desprind din el şi cu treceri mai uşoare peste zonele mai abrupte. Pentru cei care caută comuniunea liniştită cu natura există traseul de pelerinaj Sf. Iacob, cu abaţii şi mănăstiri unde poţi înnopta.

Tirolezii se mândresc foarte mult cu identitatea şi limba din regiunea lor şi sunt renumiţi pentru ospitalitate şi pentru felurile copioase de mâncare. În Tirol sunt multe atracţii culturale şi naturale; este una dintre cele mai încântătoare regiuni din Alpi.

CE ESTE

Un ţinut ca din poveste, cu lederhosen şi schnapps.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Innsbruck.

CÂND SĂ TE DUCI

Momentul în care te duci depinde de activităţile pe care vrei să le faci acolo.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Innsbruck.

NU RATA

Centrul vechi al oraşului Innsbruck; muzeul de o sută de ani „Lumea de Cristal Swarovski” din Wattens, la 15 km est de Innsbruck, proiectat de Andre Heller.

TREBUIE SĂ ŞTII

După Primul Război Mondial, Tirolul a fost împărţit între italia şi Austria. Tirolul de Nord şi de Est sunt în Austria şi sunt separate de o fâşie de pământ de 20 km, iar Tirolul de Sud, o regiune autonomă de limbă germană din Italia, se învecinează cu amândouă.