tinutul-yorkshire-dales

Ţinutul Yorkshire Dales

Yorkshire Dales, aflată în nordul Angliei, traversează Munţii Penini prin districtele North Yorkshire şi Cumbria. Este o regiune cu povârnişuri întunecate, văi verzi, cu pereţi abrupţi, presărate cu ziduri de stâncă golaşă, şi aşezări risipite, cu ferme solide de piatră şi hambare.

Dealurile modeste seamănă cu nişte munţi maiestuoşi, mai ales atunci când sunt acoperite de zăpadă, iar după ploile torenţiale, micile pâraie capătă puterea unor râuri.

Zona a fost desemnată parc naţional în 1954 şi în fiecare an vin aici 10 milioane de vizitatori ca să admire peisajul verde, să se plimbe, să picteze şi să se bucure de faimoasa ospitalitate a celor din Yorkshire.

Pe suprafaţa parcului – 1 760 km2 – sunt patru văi mari şi o vale mai micuţă care se strecoară prin defileurile stâncoase de sub povârnişuri. Valea Wensleydale, care îşi croieşte drumul prin mijlocul văilor, este largă şi împădurită şi este cunoscută pentru castelele şi cascadele ei, dar şi pentru celebra brânză care se face în fabrica de lângă satul Gayle.

Swaledale, mai spre nord, este îngustă şi are pereţii abrupţi – o vale sălbatică şi pustie, deasupra căreia se află ţinuturi mlăştinoase. Tan Hill, dealul care se află aici, a împrumutat numele unei specii prolifice de ovine.

Valea Wharfedale este chiar în mijlocul regiunii, lungă şi şerpuitoare, plină de aşezări frumoase. De pe stâncile Cow şi Calf, care se ridică în câmpiile ierboase înalte spre Burleigh Woodhead, poţi admira panorama impresionantă a văii.

La vest, Ribblesdale este o vale domoală, cu defileuri de calcar şi vârfuri înalte. Din vârful dealului Ingleborough, într-o zi senină, poţi vedea spre sud-vest chiar şi Isle of Man.

CE ESTE

O zonă cu văi adânci şi povârnişuri înalte.

CUM AJUNGI ACOLO

De la Leeds la Otley, apoi pe A65 până la Skipton, de unde porneşti pe B6265 până în mijlocul văilor.

CÂND SĂ TE DUCI

Primăvara – înfloreşte ciuboţica-cucului, copacii înverzesc, iar mieii zburdă pe câmpii.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Hawes – cel mai mare oraş din vale.

NU RATA

Thorpe, „satul ascuns” din Wharfedale, unde în peştera Navvy Noddle Hole se păstrează fosile de reni şi urşi din epoca glaciară.

TREBUIE SĂ ŞTII

Membrii corului unei biserici din Halifax au compus imnul Yorkshire, On Ilkla Moor baht ‘at.