stâncile-bastei-din-valea-elbei

Stâncile Bastei din valea Elbei

La sud-est de Dresda se află unul dintre cele mai mari canioane de gresie din Europa. Săpat de fluviul Elba şi de afluenţii săi de-a lungul a peste 100 de milioane de ani, este o combinaţie ciudată de avântate sculpturi în piatră, mese şi stânci teşite care atârnă la 400 m deasupra meandrelor graţioase ale fluviului.

Copacii cei mai înalţi par pitici pe lângă stâncile masive pe care cresc şi, până la Bad Schandau, la graniţa cu Republica Cehia, acolo unde Elba intră în Boemia, priveliştile spectaculoase vin una după alta. Între aprilie şi octombrie, bărcile plutesc între Dresda şi Bad Schandau, ca să le ofere ocazia vizitatorilor uimiţi să se simtă firavi în faţa celor mai romantice şi întunecat măreţe ipostaze ale naturii.

Această senzaţie este mai intensă la stâncile Bastei (Bastion), un grup de coloane de gresie ca nişte ace, înalte de 170 m, care se înşiră ca nişte santinele de-a lungul râpelor şi defileurilor săpate în pereţii canionului.

Poţi să traversezi aceste vârfuri stâncoase pe graţioase poduri de piatră construite la mijlocul secolului al XIX-lea; sau poţi traversa fluviul pe podul Bastei, care se află la 305 m înălţime, de unde poţi vedea toată valea Elbei şi masivul extraordinar care se află în ea. În apropierea podului este o cărare şerpuită, cu peste 700 de trepte acoperite de muşchi, care coboară în defileul numit Groapa Suedeză (o ascunzătoare construită când trupele suedeze devastau Saxonia în Războiul de Treizeci de Ani, 1618-1648), trecând pe lângă un izvor care abia clipoceşte şi pe lângă un iaz, ca să intri într-o deschizătură în care sunt bănci de fier aşezate cu faţa către şiruri întunecate de brazi şi fagi înalţi care licăresc verde pe fundalul stâncilor impunătoare.

Acesta este Felsenbuhne Rathen, un amfiteatru natural specializat în spectacole în aer liber de operă sau în poveşti aventuroase la fel de stranii şi înfiorătoare ca şi peisajul.

După ce traversezi podul ajungi la fortăreaţa Konigstein – dimensiunile ei enorme şi asprimea înfăţişării se potrivesc perfect cu severitatea locului. De pe înălţimile ei poţi vedea panorama cu dealuri domoale, fluviul şerpuit, vârfuri impozante şi munţi retezaţi precum Lillenstein sau Pfaffenstein.

Localnicii numesc regiunea Sachsische Schweiz – Elveţia Saxonă – şi e protejată ca Rezervaţia Naturală Masivul de Gresie Elba.

CE SUNT

O emblematică formaţiune stâncoasă dintr-un canion adânc de fluviu.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina/autobuzul/vaporul de la Dresda (nord-vest) sau de la Bad Schandau (sud-est).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar vaporaşele nu circulă decât vara.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Rathen, la 1 km.

NU RATA

Panorama de pe meterezele cetăţii Konigstein.

TREBUIE SĂ ŞTII

În 1725, August al lI-lea cel Puternic a construit un butoi lung de 10 m, cu un diametru de 6 m, pe care l-a umplut cu 286 000 l de vin pentru garnizoana din Konigstein.