stânca-gibraltar

Stânca Gibraltar

Poate cea mai faimoasă din lume, stânca Gibraltar se înalţă la 426 m deasupra mării tronând peste fâşia îngustă de apă ce separă Europa de nordul Africii, mai precis strâmtoarea Gibraltar.

În mitologie, Hercule a despărţit Spania de Africa şi, din timpuri imemoriale, cei doi munţi care se află de o parte şi de alta a strâmtorii, Gibraltar (Stânca) şi Djebel Moussa, au fost cunoscuţi sub numele de Coloanele lui Hercule.

În realitate, stânca este un promontoriu monolitic de calcar, legat de Spania printr-un istm îngust şi nisipos. După ce s-a format în urma coliziunii plăcilor tectonice europeană şi africană, o mişcare ulterioară a permis apelor din Oceanul Atlantic să pătrundă prin spărtură, formând Marea Mediterană.

Locaţia stâncii Gibraltar are o importanţă strategică deosebită: transferată Marii Britanii prin Tratatul de la Utrecht, în 1713, a jucat de atunci un rol major în protejarea accesului pe Mediterană în vremuri de război.

Partea de est, cu o suprafaţă de circa 6,5 km2, este alcătuită aproape exclusiv din faleze pustii, cu plaje de nisip pe poale. Partea vestică are pante mult mai domoale, în jumătatea de jos fiind oraşul, iar în jumătatea de sus o rezervaţie naturală în care trăiesc circa 250 de macaci, singurele maimuţe sălbatice din Europa.

Diversitatea florei şi a faunei este surprinzătoare şi include specii endemice, precum cimbrul de Gibraltar, limba mării şi răcovină.

Pe lângă macaci, există şi o specie de potârniche, care trece pe aici în migraţia ei, aşa că e un loc ideal pentru pasionaţii de păsări.

Poţi vedea aici şi mamifere marine, precum delfini, balene-pilot, orci, caşaloţi – la cât de mic şi de infertil este acest teritoriu, interesul prezentat de Gibraltar e considerabil.

CE ESTE

Un monolit aflat la punctul de întâlnire dintre Mediterană şi Atlantic.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul, pe apă sau pe uscat din Spania.

CÂND SĂ TE DUCI

Clima e plăcută tot timpul anului.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Gibraltar, aflat chiar pe stâncă.

NU RATA

Farul Europa; Ancorajul lui Nelson; castelul maur; peşterile St Michael.

TREBUIE SĂ ŞTII

Interiorul stâncii este un enorm şi celebru labirint de tuneluri fortificate, construite pentru apărarea stâncii în faţa invadatorilor.