Insula Sicilia este separată de coasta calabreză din sudul Italiei de apele periculoase ale strâmtorii Messina — Scylla şi Caribda din mitologia greacă.
Această strâmtoare lungă de 32 km, care leagă Marea Ionică de Marea Tireniană, are numai 90 m adâncime, dar apa este atât de turbulentă şi curenţii sunt atât de puternici, încât smulg algele de pe fundul mării.
Doi curenţi opuşi îşi schimbă direcţia la fiecare şase ore, creând un vârtej cu o matrice complicată a valurilor – aceasta este Caribda, lacoma fiică a lui Poseidon şi Gaiei, care trăieşte într-un smochin uriaş aflat pe o stâncă mitică din mijlocul strâmtorii. De patru ori pe zi ea înghite toate apele şi le scuipă din nou.
Monstrul marin Scylla se ascunde într-o peşteră din falezele stâncoase ale Calabriei şi de acolo scoate urlete înfricoşătoare.
El are douăsprezece picioare şi şase capete de şarpe, fiecare cu trei rânduri de dinţi. Strâmtoarea are lărgimea de numai 3 km în punctul cel mai îngust, aşa că, atunci când Ulise a încercat să scape de Scylla şi de Caribda, a fost „prins între o stâncă şi un loc tare“.
Mirajul Fata Morgana sporeşte aura mitică a Messinei. Un strat de aer rece este prins sub aerul cald, făcând ca imaginea orizontului să apară alungită, ascuţită şi înălţată. Clădirile de pe malul opus se transformă în palate de poveste care ies din apele strâmtorii.
Istoria oraşului Messina este tragică – de la ciumă şi holeră până la cutremure şi război. Cutremurul din 1908 a dărâmat oraşul din temelii, iar raidurile trupelor aliate din 1942 l-au distrus încă o dată. Există acum planuri de construire a unui pod suspendat peste strâmtoare, astfel încât călătorii să nu mai fie puşi să aleagă între Scylla şi Caribda.
CE ESTE
O stâncă legendară şi un vârtej.
CUM AJUNGI ACOLO
De pe partea continentală a Italiei cu feribotul din villa San Giovanni sau cu hidroavionul din Reggio di Calabria.
CÂND SĂ TE DUCI
Climat sudic mediteraneean -cel mai frumos primăvara şi la începutul verii. În iulie şi august sunt călduri înăbuşitoare.
CEL MAI APROPIAT ORAŞ
Messina.
NU RATA
Muntele Etna, considerat cea mai mare minune a naturii din Europa, şi templele greceşti din Agrigento.
TREBUIE SĂ ŞTII
Shakespeare a folosit Messina ca decor pentru Mult zgomot pentru nimic.