sierra-madrona-si-valle-de-alcudia

Sierra Madrona si Valle de Alcudia

O parte a lanţului muntos Sierra Morena, care desparte Andaluzia de platoul Castiliei, Sierra Madrona este un refugiu important pentru linxul iberic (deasupra) şi pentru lup.

Peisajul este superb, deşi nu impresionant – cel mai înalt munte este Banuleas, de 1 324 m. Versanţii munţilor sunt acoperiţi cu păduri neatinse de stejar, stejar de stâncă şi de plută, cu exemplare care au cel puţin 100 de ani, punctaţi din loc în loc de ravene adânci şi de cascade. Sunt şi o mulţime de arbori căpşun (Urbutus unedo sau madrono) de la care muntele şi-a luat numele, precum şi măslini.

Valea dinspre nord, Văile de Alcudia, este locul prin care a călătorit eroul lui Cervantes, Don Quijote. Un covor uriaş de pădure acoperă laturile văii, iar la începutul verii albia ei este plină de maci stacojii. În acest peisaj despre care se spune că se numără printre cele mai frumoase din Spania continentală sunt nenumărate cărări şi trasee pentru excursionişti, pentru amatorii de drumeţii lungi, pentru călăreţi şi biciclişti, dar şi pentru căţărători.

Râurile şi lacurile din regiune îi atrag pe pasionaţii de plimbări cu caiacul, iar zona mai e cunoscut şi pentru izvoarele termale. De mii de ani regiunea a fost locuită, iar printre punctele de atracţie se numără şi vestigii din Paleolitic, lângă fermecătorul lac Retamar, precum şi numeroase peşteri cu picturi rupestre.

CE SUNT

Un frumos lanţ muntos şi o vale.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Cordoba.

CÂND SĂ TE DUCI

Primăvara sau toamna.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Puertollano, la 20 km.