soarele-de-la-miezul-nopţii-din-finlanda

Soarele de la miezul nopţii din Finlanda

Sunt puţine locuri în lume care te pot atrage mai mult decât „tărâmul soarelui de la miezul nopţii”. Dar mai exact unde se află această ţară a soarelui? Paradoxal, o vom găsi în geroasele regiuni polare. Este un fenomen care are loc atât la nord de Cercul Polar Arctic, cât şi la sud de Cercul Polar Antarctic.

Dar cum la sud de Cercul Polar Antarctic nu există aşezări permanente, majoritatea celor care caută soarele de la miezul nopţii pornesc spre nord.

Şase luni din an, Polul Nord al Pământului este îndreptat spre soare. Aproape de solstiţiul de vară, 21 iunie, punctul de înclinare este maxim, iar soarele străluceşte direct pe Polul Nord până la o latitudine de 66°34’ – Cercul Polar Arctic. Dacă te duci în această perioadă la nord de această linie, o să vezi că soarele se duce până la linia orizontului, dar nu coboară sub ea.

Mai mult de un sfert din Finlanda se află deasupra Cercului Polar Arctic, aşa că acesta este locul perfect de unde poţi asista la magicul fenomen. De fapt, în cel mai nordic oraş din Finlanda, Utjoki, soarele nu apune vara timp de 73 de zile.

Mulţi turişti găsesc că e greu să dormi când diferenţele fireşti dintre zi şi noapte sunt disturbate. Dar localnicilor pare să le placă experienţa şi toată Finlanda este cuprinsă de un spirit aproape festiv. Acesta culminează cu serbările din mijlocul verii. Totul este decorat cu crengi de mesteacăn şi flori şi se aprind focuri de tabără, numite kokko. Este o perioadă de mare entuziasm şi euforie.

După ce te-ai săturat de petreceri, poţi să te plimbi la miezul nopţii pe malul unui lac splendid, printre umbrele moi pe care le face lumina joasă şi strălucitoare a soarelui – este o experienţă pe care nu o vei uita niciodată.

CE ESTE

O perioadă din an în care soarele nu apune deloc.

CUM AJUNGI ACOLO

Ca să ajungi la Utjoki, cel mai nordic oraş din Finlanda, iei avionul până la Ivalo şi apoi mergi cu maşina pe E75.

CÂND SĂ TE DUCI

16 mai-27 iulie, la Utjoki.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Utjoki este la 165 km nord de Ivalo, pe E75.

NU RATA

Concertele speciale de vară, în aer liber, care se organizează noaptea.

TREBUIE SĂ ŞTII

Refracţia soarelui face ca soarele de la miezul nopţii să fie vizibil câteva zile pe an până la 80 km sud de Cercul Polar Arctic. În nordul Finlandei, ţânţarii dau mari bătăi de cap vara.