snowdonia-national-park

Snowdon şi Snowdonia

Cu 1 085 m, Snowdon este cel mai înalt munte din Ţara Galilor şi al patrulea din Insulele Britanice. Parcul Naţional Snowdonia a fost înfiinţat în 1951 pentru protejarea unei zone de 56 x 80 km, care acoperă aproape toată partea de nord-vest a Ţării Galilor.

Muntele Snowdon este unul dintre cei mai populari din Marea Britanie pentru căţărători, dar şi cei mai puţini energici pot ajunge în vârful lui pe calea ferată Snowdon Mountain, care porneşte din Llanberis, în vest.

Sunt vreo cinci trasee care urcă pe munte, aşa că poţi să-ţi alegi unul pe măsura abilităţilor tale. Există şi trasee de drumeţie, plimbare, ciclism montan sau, pe pante mai joase, pentru plimbări cu poneii, prin parc.

Priveliştea din vârful muntelui este incredibilă, dar şi mai jos ai peisaje uimitoare, cu păduri şi văi izolate sau cascade tumultuoase. Pe crestele înalte vremea poate fi adesea foarte rea, aşa că, dacă prognoza nu e bună, poţi face alte activităţi, precum rafting, plimbări cu barca sau cu poneii.

Pe coasta peninsulei Lleyn sunt 37 km de plajă cu nisip de care te poţi bucura.

Parcul adăposteşte o mare varietate de animale, printre care se numără vidre, pe cursurile inferioare ale râurilor, o mulţime de fluturi care zboară pe pajiştile pline de flori, colonii importante de lilieci mici cu nas-potcoavă, ulii şorecari, şoimi călători şi numeroase specii de păsărele, dar şi capre care trăiesc în regiune de cel puţin 10 000 de ani.

CE ESTE

Cel mai înalt munte din Ţara Galilor, aşezat într-un peisaj impresionant.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Caernarfon sau cu trenul de la Llanberis.

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-octombrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Llanberis, la 5 km.

NU RATA

Priveliştea spectaculoasă din vârful muntelui.

TREBUIE SĂ ŞTII

Durează cam cinci ore să urci muntele pe jos.