satul-gimmelwald

Satul Gimmelwald

Peisajul din jurul micuţului sat Gimmelwald este impresionant. Cocoţat sus pe Schilthorn, satul priveşte spre est peste valea Lauterbrunnen către Jungfrau, Munch şi Eiger. Atât vara cât şi iarna este cartea poştală elveţiană perfectă.

E un paradis fără trafic şi fără televiziune; singurul mod în care poţi ajunge aici este cu telefericul Luftseilbahn-Stechelberg-Murren-Schilthorn sau pe jos. Drumul de la Stechelberg sau de la Murren durează cam o oră şi jumătate: de la ultimul, drumul urcă, de la primul, coboară.

Din vârful muntelui Schilthorn, de 2 970 m, ai o vedere panoramică a munţilor Jungfrau, Titlis şi Jura, precum şi Pădurea Neagră. Într-o zi senină poţi vedea chiar şi Mont Blanc, aflat la circa 110 km distanţă.

Telefericul urcă până în vârful muntelui, dar, dacă urci pe jos, Schilthorn îţi va oferi o diversitate de peisaje aproape inimaginabilă defileuri abrupte şi înguste săpate de râuri, cascade, uriaşi bolovani de stâncă lăsaţi în urmă de alunecarea gheţarilor, pajişti alpine, râpe cu grohotiş, păduri de pin, vârfuri ascuţite, văi In formă de U, creste rotunjite în care poţi vedea cicatricele lăsate de gheaţă şi peste tot vârfurile acoperite de zăpadă ale munţilor.

Uneori, când văile de dedesubt sunt pline de nori, ai impresia că nu e nimic acolo, doar tu şi muntele.

CE ESTE

Un peisaj încântător din Alpi, cu privelişti impresionante.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina până la Stechelberg sau cu trenul până la Murren, apoi pe jos sau cu telefericul.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Interlaken, la 14 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Cărarea spre sat este închisă uneori în timpul iernii din cauza riscului de avalanşe.