rezervaţia-spreewald

Rezervaţia Spreewald

La numai 100 km sud de Berlin se află o uriaşă rezervaţie naturală, de 75 km lungime şi 15 km lăţime. Este o zonă joasă, unică în centrul Europei, cu câmpii inundate şi păduri de foioase, care s-a format cu 20 000 de ani în urmă, în timpul erei glaciare, prin care trec peste 970 km de cursuri de apă.

Absolut incredibil, atât de aproape de capitala Germaniei, ea a rezistat de-a lungul istoriei: locuitorii zonei, una dintre cele doar două minorităţi recunoscute în ţară, şi-au păstrat obiceiurile străvechi, portul şi limba, iar peisajul a rămas neschimbat şi intact. Spreewald este un paradis pentru viaţa sălbatică, în care se găsesc mii de specii foarte rare de plante şi de animale.

Indiferent cum ajungi în zona Spreewald, vei avea nevoie de o barcă pentru a vizita locurile. Există mii de drumuri acvatice (numite fliesse), mai largi sau mai înguste, iar bărcile sunt mijlocul de transport obişnuit, atât pentru ţăranii din zonă, cât şi pentru turişti.

Folosirea bărcilor cu motor este descurajată întrucât sunt zgomotoase, iar Spreewald trebuie să fie cunoscută prin toate simţurile. Auzi, atingi şi miroşi briza vântului, susurul apelor şi scârţâitul bărcilor de lemn, însoţit de bătăile aripilor de cocori, pupeze, cocostârci şi culici care se ridică brusc, speriate.

Dacă asculţi mai atent, vei auzi că nemişcarea apei este tulburată de vietăţi. Mii de fluturi zboară prin coronamentul bogat de plopi, stejari şi anini subţiri care acoperă lumina soarelui deasupra râurilor. Peşti sar din apă; libelule zboară şi zumzăie; păsări cântă gloria. Nuferii te însoţesc pe ape, iar florile sălbatice umplu fiecare colţ al labirintului mlăştinos.

Ia un caiac sau o canoe, ori închiriază o barcă (poate şi un ghid care să îţi identifice flora şi fauna); mergi cu bicicleta, plimbă-te sau fă drumeţii. Nu există transport public. Pădurea Spreewald reuşeşte să-şi păstreze izolarea chiar în mijlocul unei societăţi industrializate.

CE ESTE

Rezervaţie a biosferei, cu nenumărate cursuri de apă şi câmpuri inundate.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina până la Burg (Spreewald), cu trenul/autobuzul/maşina până la Lubben sau Lubbenau. Sunt cele mai bune puncte de plecare în explorarea regiunii.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Burg, Lubben şi Lubbenau.

NU RATA

Muzeul satului Lehde, în apropiere de Lubbenau.

TREBUIE SĂ ŞTII

Spreewald este celebră pentru castraveţi uriaşi, dar şi pentru castraveciori.