regiunea-salzkammergut

Regiunea Salzkammergut

Salzkammergut este un loc înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, celebru pentru peisajele sale încântătoare, cu lacuri, munţi şi sate pitoreşti.

Unii pretind că este cea mai frumoasă regiune din toată Austria, unde, pe vremea Imperiului Habsburgic, împăraţii şi nobili veneau să-şi petreacă vacanţele.

Cuvântul salzkammergut înseamnă „moşie cu depozitul de sare“ – încă din Epoca Bronzului se scotea sare de aici, fără să se desfigureze relieful. De fapt, sarea (sau „aurul alb“) a fost chiar benefică pentru regiune, întrucât bogăţia rezultată în urma comercializării ei s-a reflectat în arhitectura elegantă a clădirilor din oraşe.

Guvernul deţinea monopolul asupra comerţului, aşa că până în secolul al XlX-lea nimeni nu putea extrage sare de la Salzkammergut, poate doar hoţii de sare.

Cea mai veche mină de sare din lume se găseşte aici, în satul Hallstatt (deasupra). Acest uimitor sat liniştit ca de jucărie, vechi din secolul al XVII-lea şi care are propria cascadă, este înghesuit precar între malul lacului Hallstaetter (Hallstattersee), cu o adâncime de 135 m, şi versanţii abrupţi ai Munţilor Dachstein.

Cel mai mare lac din Austria, Attersee, este unul dintre cele 76 de lacuri splendide din Salzkammergut. Are o suprafaţă de 46 km2 şi este celebru pentru apa sa pură şi pentru vântul din est Rosenwind, care aduce parfum de trandafiri din grădinile castelului din apropiere. Poate cel mai frumos lac este Altausseersee, porecla „călimara de cerneală” datorită apelor sale albastre-închis.

Trebuie să faci o vizită la micuţul lac Toplitzsee, ascuns adânc în pădurea alpină; apele lui sunt tulburi, dar locul este strâns legat de testarea urmelor de către nazişti, de ascunderea de aur şi de bani falşi.

Indiferent de sezon, imaginea de carte poştală a regiunii Salzkammergut te va încânta – e imposibil să nu te entuziasmeze aerul pur, apele limpezi şi peisajele impresionante.

CE ESTE

„Ţara aurului alb” – o regiune uimitor de pitorească, perfectă pentru activităţi în aer liber, terestre sau acvatice.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Salzburg sau Linz. Cu maşina sau cu trenul până la Vocklabruck sau Bad Ischl.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, deşi, dacă nu te duci să schiezi, cel mai frumos e în lunile de vară, când poţi aprecia într-adevăr frumuseţea locurilor şi te poţi bucura de apa lacurilor.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Vocklabruck, Bad Ischl.

NU RATA

Minele de sare Haltstatt, cu uriaşul lac subteran de sare; Beinhaus – un osuar decorat cu cranii şi oase pe care sunt inscripţionate numele şi data morţii; peşterile de gheaţă şi calcar Dachstein. Patiseriile şi spa-urile de la Bad Ischl.

TREBUIE SĂ ŞTII

Artistul Gustav Klimt şl-a petrecut multe vacanţe de vară la Salzkammergut, iar lacul Atter (Attersee) i-a fost sursă de inspiraţie pentru peisaje.