regiunea-muntoasa-highlands

Regiunea Muntoasă Highlands

Linia Highland din Scoţia, care separă ţinuturile joase (Lowlands) şi line de brusca ridicare a munţilor, se întinde de la capătul sudic al lacului Lomond spre Aberdeen, în jurul oraşului Invemess. Dacă traversezi această linie spre nord o să ajungi în zona pe care multă lume o consideră „adevărata” Scoţie.

Aici, într-una dintre ultimele pustietăţi mari din Europa, de o frumuseţe aspră şi austeră, vei găsi solitudine, spaţiu şi linişte din belşug. Drumuri înguste se răsucesc printre trecători de munte, pe lângă lacuri, având deasupra vârfuri înalte învăluite de nori.

Au rămas şi azi urmele aşezărilor vechi, dovezi ale vremurilor de dinaintea Highland Clearances („Curăţarea Highland”), atunci când stăpânii locurilor au gonit oamenii de aici ca să impună creşterea oilor, mult mai profitabilă.

Pasul montan maiestuos Glen Coe este o înălţime impresionantă şi sumbră. Aici au măcelărit cei din clanul Campbell patruzeci de membri ai familiei rivale MacDonald într-o noapte din februarie 1692, după primirea ordinului secret din partea guvernului, iar pe mulţi alţii i-au lăsat să moară de frig pe dealurile îngheţate. La est se află Rannoch Moor – 388 km2 de suprafaţă nelocuită, cu turbării, lacuri, dâmburi pline cu stuf, bolovani de granit şi câţiva pini de Caledonia.

Speyside, regiunea din jurul râului Spey, la est de Inverness, în Morayshire, este sinonimă cu whisky-ul. Sunt mai multe distilerii de whisky în această mică zonă decât în tot restul ţării. Nume mari de whisky de malţ, precum Glennfiddich, Glenlivet, Macallan şi multe altele, sunt presărate de-a lungul drumului whisky-ului până la mare.

Nord-veslul regiunii Highlands, cu coastele lui zdrenţuite, este o zonă singuratică şi sălbatică şi, pentru unii, cea mai frumoasă din Scoţia. Tăiată de lacuri marine ca nişte fiorduri, coasta este punctată de plaje cu nisip alb, bătute de vânt, şi de munţi stâncoşi care se înalţă chiar de pe ţărm. Atunci când soarele străluceşte, sclipirea apei, bogăţia de culori şi claritatea priveliştii, care îţi permite să vezi până la Hebride, sunt pur şi simplu irezistibile.

CE ESTE

O regiune muntoasă din nordul Scoţiei.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau cu maşina până la Glasgow sau Edinburgh, apoi spre nord.

CÂND SĂ TE DUCI

August, ca să vezi dealurile pline de martaloaga purpurie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Inverness, aflat la peste 100 km de orice aşezare scoţiană, este singurul ”oraş” din Highland.

NU RATA

Jocurile Highland, care se ţin în toată Scoţia între mai şi jumătatea lui septembrie, cel mai spectaculos eveniment este aruncarea buşteanului, când atleţii trebuie să alerge cu un trunchi întreg de copac în spate, ca apoi să-l arunce drept în sus.

TREBUIE SĂ ŞTII

Un adevărat mic dejun scoţian este alcătuit din cârnați, bacon, ou, black pudding (sângerete), chiftele de cartofi, urmate de hering si egrefin afumat sau kedgeree.