regiunea-frankische-schweiz

Regiunea Frankische Schweiz

Mărginite de râurile Regnitz şi Main la vest şi de râul Pegnitz la est văile domoale şi formaţiunile dolomitice din Frankische Schweiz seamănă cu Elveţia; dar această regiune din nordul Franconiei este ca o sublimare a unei cărţi poştale elveţiene.

Pajişti verzi urmează conturul dealurilor pline de crânguri şi cărări merg şerpuit pe fundul a sute de văi abrupte, unde vacile contemplă câmpurile interzise pe care se unduieşte orzul. Izvoare udă pământul fertil, apoi dispar în stâncăria de pe platoul calcaros de dedesubt.

Milenii de eroziune au modelat calcarul, lăsând în urmă creste înalte în care stăpânesc caprele, faleze de pe care apa curge în cascade cu perdele de vapori şi catedrale subterane pline de stalactite şi stalagmite.

Cele mai frumoase sunt Binghohle, la Streitberg, şi Teufelshohle (Groapa Diavolului) la Pottenstein. Contrastul dintre această imagine pastorală a câmpiilor şi pădurilor şi terenul stâncos care se înalţă sub forma unor stânci bizare şi impresionante aduce regiunii acel aer pitoresc şi ciudat.

Plimbările aici sunt minunate şi există 4 000 km de trasee marcate. Regiunea are în centru frumoasele oraşe vechi Gossweinstein şi Behringersmuhle, care are o moară de apă încă funcţională. Sunt oraşe specifice zonei, asemenea tuturor celor care se află de-a lungul râurilor Wiesent, Ailsbach, Puttlach şi Trubach.

Toate au poveşti cu stânci dramatice sau poate cu un castel sau o ruină, toate au în jur văi line şi livezi, peşteri, râuri şi păduri, pentru varietate.

Dar zona are comori şi mai mari, precum buha, mistreţul, cerbul roşu şi lopătar – în pădure; lilieci în sanctuarele peşterilor; şi adevărate rarităţi precum crinul de pădure sau orhideea papucul-doamnei, printre alte plante care cresc prin miile de splendide locuri ascunse.

CE ESTE

Un platou înalt, idilic, cu dealuri domoale şi dramatice formaţiuni stâncoase.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu trenul/autobuzul/maşina până la Nurnberg (sud), Bamberg (vest) sau Bayreuth (nord).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Forchheim.

NU RATA

Culorile primăverii şi ale toamnei; oraşul medieval Bamberg.

TREBUIE SĂ ŞTII

Frankische Schweiz are cea mai mare densitate de berării particulare din lume (72).