regiunea-dungeness

Regiunea Dungeness

Mlaştina  Denge, din Kent, ajunge la mare printr-o limbă de pământ plată şi plină de pietriş.

Aici este Dungeness  -o vastă regiune pietroasă, dominată de o masivă centrală nucleară ridicată prin anii 1960. Pietrişul acesta se întinde cât vezi cu ochii – primăvara se umple de tufe suculente de varză de mare şi de pâlcuri lucioase de spanac sălbatic, apoi de florile albe de guşa-porumbelului şi de florile galbene ale macului cornut.

Din loc în loc sunt risipite câteva adăposturi de lemn, nu mai mari decât nişte colibe, multe dintre ele construite din lemnul unor vechi corăbii. Din peisaj nu lipsesc carcase uscate de homar sau resturi de catran. Este cu adevărat magic, în stil kafkian.

Cele două faruri de aici se află la mică distanţă unul de celălat – unul dintre ele a preluat îndatoririle celuilalt în 1904, iar farul vechi este proprietate privată şi poate fi vizitat. Timp de cincizeci de ani puterea lui uriaşă de un milion de candeli a strălucit peste apele Canalului Mânecii, putând fi observată de la 20 de mile depărtate, dar, după construirea centralei nucleare, în anii 1960, a fost considerat perimat şi scos la licitaţie.

Zidăria ciobită păstrează amintirea faptului că germanii foloseau farul ca ţintă pentru trageri de antrenament. Poţi urca cele 169 de trepte până la uriaşa lentilă din vârf, iar din balcon poţi vedea Franţa, peste canal.

Colonii de păsări de apă şi miriade de păsări rare, aflate în trecere, precum gâscă de tundră sau lupul de mare, se adună aici, în Rezervaţia Naturală RSBP. Este una dintre cele mai mari întinderi de pietriş din lume şi adăpost pentru nenumărate insecte şi fluturi rari.

Una dintre atracţiile locului, foarte apreciată de vizitatori şi numită de pescari „fiertura”, este momentul în care apele reziduale fierbinţi ale centralei nucleare sunt deversate în mare, atrăgând păsări de mare de la kilometri distanţă.

CE ESTE

O regiune plină de pietriş.

CUM AJUNGI ACOLO

De la Lydd, în nord-vest, sau de la New Romney, prin Littlestone on Sea, de-a lungul coastei.

CÂND SĂ TE DUCI

Pustietatea parcă ireală a regiunii Dungeness este neobişnuit de frumoasă tot timpul anului.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

New Romney. la 12 km.

NU RATA

Prospect Cottage, cu grădina ei ornamentală, creată de regizorul de film Derek Jarman.

TREBUIE SĂ ŞTII

New York Times afirma la un moment dat că „dacă Kent este grădina Angliei, atunci Dungeness este poarta din spate”.