râul-dordogne

Râul Dordogne

Cu cei aproape 300 km lungime, Dordogne nu este cel mai lung râu din Franţa, dar cursul lui trece cu siguranţă prin cele mai spectaculoase şi mai variate regiuni din ţară. Izvorăşte chiar la vest de Puy-de-Dome, din Mont Dore, în Auvergne şi curge şerpuit până când apele lui se întâlnesc cu fluviul Garonne, vărsându-se împreună în Oceanul Atlantic.

Printre cele mai frumoase şi mai cunoscute sectoare de râu se numără Valle de la Dordogne, la vest de Souillac, pe unde pătrunde într-o zonă de platou calcaros. Regiunea este una dintre cele mai neatinse din Franţa, chiar dacă a fost locuită de mii de ani, aşa cum se poate vedea din uimitorul număr de peşteri în care se găsesc picturi rupestre preistorice.

De-a lungul a sute de mii de ani, Dordogne şi afluenţii săi şi-au făcut loc prin roca moale a platoului, iar pereţii abrupţi ai văii se ridică sus deasupra apelor, pentru ca uneori să coboare în înălţime şi să lase loc unor păşuni pitoreşti, după care să se ridice brusc în stâncării adesea încoronate cu câte un mic château.

Drumurile care urmăresc, în linii mari, cursul râului sunt de-a dreptul terifiante şi o alternativă mai blândă ar fi să cobori cu caiacul pe râu câţiva kilometri, acolo unde cursul este mai lin, sau vara să faci o plimbare cu o gabarre – o ambarcaţiune specifică acestei regiuni. Înaintând pe apă, o să treci pe lângă sate frumoase, ascunse sub faleze sfărâmicioase, pe lângă păşuni şi păduri.

Pe cursul inferior, Dordogne trece prin ţinutul vinurilor, iar peisajul bogat este încărcat de podgorii şi terenuri cultivate, până la Bordeaux şi la mare.

CE ESTE

O vale de râu cu un peisaj spectaculos.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Clermont-Ferrand sau Toulouse.

CÂND SĂ TE DUCI

Primăvara sau toamna

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Martel, la 5 km.

NU RATA

Arta rupestră din peşteri.

TREBUIE SĂ ŞTII

Regiunea pe care o numim Dordogne este cunoscută francezilor ca Perigord.