platoul-de-calcar-schwabische-alb

Platoul de calcar Schwabische Alb

La sud şi est de Stuttgart, Schwabische Alb este un platou lung de 220 km şi lat de circa 50 km. Peisajul este o combinaţie de bizare formaţiuni stâncoase şi pante line cu pădure rară, dar şi cu tufe izolate de ienupăr pe unde pasc oile.

Nu există aproape deloc apă, deoarece calcarul din zonă este ceea ce a rămas dintr-un vechi fund de mare, iar eroziunea a făcut să apară un întreg sistem de râuri şi peşteri subterane. Nu numai că regiunea poartă urmele vizibile ale existenţei sale de 200 de milioane de ani, dar este şi un paradis al fosilelor rare, precum cele de dinozauri, calamari gigant, monştri lungi de 18 m, crocodili, pterodactili şi nuferi de apă, pe care le poţi vedea în muzeele locale.

Copiii găsesc şi acum asemenea fosile când se joacă în curtea casei.

Marginea vestică a podişului este un perete abrupt, înalt de 300 m, cu stânci împădurite, care se numeşte Albtrauf, un afloriment lung de 180 km de unde poţi vedea până la Pădurea Neagră. Spre est şi sud, Alb coboară lin spre abia izvorâta Dunăre.

Geologii spun că zona din mijloc este un rezervor subteran de apă caldă, bogată în minerale, provenită din adâncurile scoarţei Pământului şi care iese Ia suprafaţă prin izvoare care justifică faima nenumăratelor staţiuni cu apă termală din zonă. Dintre ele, cea mai celebră şi mai spectaculoasă este Blautopf sau Puţul Albastru.

Din fundul lacului care are o intensă culoare albastră de silicon, nemaiîntâlnită în Europa, ţâşneşte un izvor de la 30 m de un râu subteran. Aici este intrarea într-un labirint de coridoare subterane şi de peşteri de dimensiunea unor catedrale, care se întinde pe 5 km, după care apele ies la suprafaţă şi alimentează Dunărea.

Unele peşteri mai mici din Alb, aflate mai sus de platoul acvatic, mai poartă şi acum semnele habitatelor umane vechi de 30 000 de ani. Hohlenstein-Stadel şi Gleissenklosterle sunt doar două dintre peşterile unde poţi vedea artă rupestră de mare calitate.

CE ESTE

Un platou de calcar din Jurasic, important pentru fosilele descoperite aici.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina/autobuzul/trenul până la Ulm sau Reutlingen.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Blaubeuren, la 16 km vest de Ulm, pe B28.

NU RATA

Caverna Apokalypse, lungâ de 170 m, lată de 50 m şl înaltă de 50 m.

TREBUIE SĂ ŞTII

Regiunea a fost odinioară cea mai activă zonă vulcanică de pe Pământ.