peşterile-skocjan

Peşterile Skocjan

Peşterile Skocjan sunt cel mai faimos loc din lume pentru studierea fenomenului de carst (rocă solubilă în apă). Râul Reka curge prin zona calcaroasă Kras, din sud-vestul Sloveniei, şi dispare în subteran pe o lungime de 34 km.

În mii de ani, râul a dizolvat roca din jur şi a creat o magică lume subterană cu cascade tunătoare, lacuri cu apă nemişcată şi râuri tumultuoase care se găsesc într-un decor fantastic de stalactite multicolore, draperii de piatră, puţuri adânci, doline prăbuşite şi poduri naturale.

Dimensiunile peşterii Skocjan sunt copleşitoare. Este un labirint uriaş de unsprezece grote interconectate, multe aflate la peste 200 m adâncime. Sunt 6 km de pasaje subterane, o sală imensă de 146 m înălţime şi un defileu subteran uriaş, lung de 2,6 km şi adânc de peste 100 m. Există 25 de cascade subterane, inclusiv una de 183 m înălţime.

Printre cele mai uimitoare privelişti e Sala Paradisului, decorată cu splendide stalactite şi stalagmite colorate, sau Sala Orgii, cu spectaculoasele ei speleoteme de picurare.

Peşterile se află pe teritoriul unei arii protejate cu o suprafaţă de 413 ha şi sunt habitat pentru salamandre de peşteră (Proteus anguinus), gândaci endemici, crabi şi uriaşe colonii de lilieci.

Râul Reka are adâncimi care variază foarte mult. După ploi puternice, aspectul şi zgomotul pe care îl face apa turbulentă şi bubuitoare când intră în subteran din văile din Mala Dolina şi Velika Dolina sunt de-a dreptul înfricoşătoare.

Incredibila varietate de formaţiuni de aici a fost remarcată încă din timpuri străvechi şi reprezintă pentru geologi un motiv de fascinaţie permanentă – carstul de aici este numit „original” sau „clasic” şi este chintesenţa fenomenului carstic din toată lumea. Skocjan este cu adevărat o minune a naturii.

CE ESTE

Un labirint fantastic de peşteri interconectate.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina pe autostrada Ljubljana-Koper cu ieşire la Divala. Cu trenul de la Ljubljana la Divala. De la gară urmează traseul marcat şi in 35 de minute ajungi la Skocjan.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar dacă vrei o experienţă impresionantă, evită mijlocul verii, când apele râului sunt cel mai scăzute.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Divala, la 3 km.

NU RATA

Explorează siturile arheologice din satul Skocjan, odinioară fort.

TREBUIE SĂ ŞTII

Termenul ştiinţific carst, folosit de geologi ca să denumească acest timp de formaţiune calcaroasă, este o corupere a cuvântului Kras – regiunea unde a fost investigat pentru prima oară acest fenomen.

În mod similar, cuvântul dolină, termenul geologic ce desemnează o depresiune cu fund plat şi pereţi abrupţi, este cuvântul sloven care înseamnă vale şi a fost preluat de la Mala Dolina (Mica Vale) şi Velika Dolina (Marea Vale), locurile pe unde râul Reka intră în subteran.