peşterile-din-languedoc-rousillon

Peşterile din Languedoc-Rousillon

Munţii de calcar din această variată regiune aflată în sud-vestul Franţei sunt plini de peşteri fascinante. Multe dintre ele sunt cunoscute de secole, dar altele au fost descoperite doar recent, cum este Grotte de Clamouse, descoperită abia în 1945 şi a cărei suprafaţă rămâne încă să fie cercetată.

Sunt zeci de asemenea peşteri, aşa că este suficient să prezentăm doar câteva pentru a demonstra diversitatea lor. În vest, la Fontrabiouse, un kilometru de tuneluri duce către spectaculoase formaţiuni care strălucesc în lumină, iar în est, Grotte de Trabuc este cea mai mare grotă din Cevennes (Munţii Ceveni).

În Aude, Grotte de Limousis are opt încăperi în care se găsesc formaţiuni de rocă şi cristale. Poate cea mai cunoscută din zonă şi cu siguranţă cea mai spectaculoasă se află la Herault. Grotte de la Deveze se află pe teritoriul Parcului Regional Haut-Languedoc şi este renumită pentru formaţiunile calcaroase fine şi delicate.

În nordul parcului se află Grotte des Demoiselles, peştera zânelor, iar la est se găseşte Grotte de Clamouse. La prima dintre ele se ajunge cu funicularul, apoi pe un traseu care intră şi iese din încăperile pline de speleoteme, până se ajunge la uriaşa Salle de Vierge. Cea din urmă este un vast complex cu stalactite şi stalagmite de toate formele posibile, cu coloane, acolo unde acestea s-au întâlnit, şi cu draperii de diverse mărimi, de la unele masive la altele delicate ca nişte dantele.

În sala Niagara Roşie, piatra pe care se scurge apa este roşie datorită mineralelor depozitate aici de-a lungul mileniilor.

CE SUNT

O mare diversitate de peşteri spectaculoase.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Vara.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Pentru Grotte de Clamouse – St-Guilhem-le-Desert la 3 km; pentru Grotte des Deveze – Courniou, la 0,5 km; pentru Grotte des Demoiselles – Ganges, la 4 km; Limousis, la 1 km pentru peştera cu acelaşi nume; Mialet, la 1 km, pentru Grotte de Trabuc şi Fontrabiouse, la 1 km, pentru peştera cu acelaşi nume.

TREBUIE SĂ ŞTII

Multe peşteri sunt închise iarna.