peşterile-din-dordogne

Peşterile din Dordogne

Platoul de calcar prin care curge râul Dordogne este plin de peşteri. Pe lângă cele în care se găsesc picturi rupestre preistorice şi pentru care zona este renumită, pe drept cuvânt, mai sunt şi altele în care există stalactite spectaculoase.

Padirac, în Causse de Gramat, este un grup numeros de peşteri la care se ajunge coborând cu liftul în fundul unui abis de 100 m, apoi pe jos, pe un drum abrupt, după care cu barca în jos pe râul care curge prinţr-un coridor cu plafon scund, peste un lac subteran cu tavanul plin de stalactite, ajungând în sfârşit la peşteri, inclusiv la Grand Dome.

În anumite locuri plafonul peşterii se află la numai 7 m de suprafaţă, aşa că, după ploaie, peştera e foarte umedă. Tot acest complex subteran este plin de licheni şi de apă care picură. Lacave este o grotă mai puţin cunoscută, dar la fel de fascinantă ca vecina ei.

Spre vest, defileul râului Vezere este un alt punct de atracţie. Grand Roc este presărat de o reţea de peşteri pline de stalactite spectaculoase, ce poartă denumiri precum Urechea Iepurelui sau Cuibul Şarpelui.

Geologii apreciază că peşterile s-au format cu circa 60 de milioane de ani în urmă şi că stalactitele au avut nevoie de multe sute de ani să se formeze. Plafoanele peşterilor sunt foarte joase, aşa că nu se recomandă celor care suferă de claustrofobie. La mică distanţă spre nord-vest este Carpe Diem, o peşteră lungă de 200 m, înţesată de stalactite şi stalagmite.

Siturile în care strămoşii noştri au pictat animalele pe care le vânau de obicei sunt, desigur, foarte populare, dar şi aceste peşteri în care acţiunea naturii a lăsat creaţii atât de spectaculoase merită să fie vizitări?

CE SUNT

O serie de peşteri naturale, pline de speleoteme.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina din Bergerac.

CÂND SĂ TE DUCI

Vara.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Rocamadour pentru Padirac (9 km) şi Lacave (3 km), Les Eyzies (1 km) pentru Grand Roc şi Carpe Diem (2,5 km).

NU RATA

Grand Dome.

TREBUIE SĂ ŞTII

Multe dintre peşteri sunt închise în extrasezon.