pestera-smoo

Peştera Smoo

Peştera Smoo se află în estul satului Durness, de pe coasta nordică a Scoţiei, ferit de Atlantic prin peninsula Cape Wrath. Amintind de Shetland, e situată în stânci spectaculoase de calcar, lângă puzderia de păsări de mare care se rotesc în căutarea hranei, cu pufini care cuibăresc şi foci care se aruncă în valurile zbuciumate de dedesubt.

Peştera propriu-zisă se află la marginea interioară a unui golf îngust săpat în calcar şi e aproape orizontală, conţinând dovezi ale populării ei din diverse epoci, din preistorie în istorie. Accesul în peşteră se face pe o cărare abruptă, unde vei întâlni urmele unui tumul vechi, chiar la intrare.

Excavat recent (1992), straturile superioare au dezvăluit artefacte din Epoca Fierului, fapt care demonstrează că aici este cea mai nordică aşezare umană din Insulele Britanice. În acest sit au mai fost descoperite o mulţime de scoici care arată obiceiuri alimentare, iar la nivelurile mai joase există depozite şi mai vechi. Baza datează din Mezolitic, de când au venit în Highlands primii locuitori.

După ce trece din peştera principală într-una mai mică, râul Allt Smoo se prăvăleşte zgomotos printr-o deschizătură, căzând ca o cascadă la 24 m. Dacă traversezi râul şi urci pe un mal drept, de unde poţi vedea bine cascada, în spaţiul acela închis zgomotul este asurzitor.

Există şi alte peşteri mai mici, despre care se crede că sunt grote laterale ale peşterii Smoo – se numesc Glassknapper’s şi Antlers -, dar şi alte situri adiacente şi grote prăbuşite care pot fi cercetate.

Cel mai plăcut este să vii spre peştera Smoo prin Balnakiel Craft Village, la vest de Durness, şi prin parcul de lângă plajă – un drum care trece printre nisipuri aurii, de o parte, şi mare, de cealaltă parte, apoi o cărare bine demarcată care te poartă peste stânci, unde poţi vedea animale sălbatice, într-un traseu circular care duce la satul Durness şi la peşteri.

CE ESTE

Peşteri naturale din calcar pe coasta de nord a Scoţiei, locuite încă din timpuri preistorice.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Inverness, apoi cu maşina până la Durness. Există curse zilnice de autocar de la inverness la peştera Smoo.

CÂND SĂ TE DUCI

Vremea in Scoţia este imprevizibilă, dar oricând este frumos să vizitezi zona. Datorită poziţiei geografice, locul este de obicei liniştit şi fără prea mulţi vizitatori.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Durness, la 3 km.

NU RATA

Unul dintre cele mai nordice capete ale insulelor Britanice, Cape Wrath, la est.

TREBUIE SĂ ŞTII

La punctul maxim al fluxului, peşterile pot fi inaccesibile – există şi un localnic care te poate duce cu barca în adâncul peşterilor, dar fii atent la plafonul scund.