peştera-smocza-jama

Peştera Smocza Jama

Cea mai cunoscută peşteră din ţară se află chiar în inima Cracoviei, străvechea capitală a Poloniei: este vorba de Smocza Jama – Bârlogul Dragonului. Peştera de calcar cu mai multe încăperi atrage anual aproape un sfert de milion de turişti în adâncurile ei jilave şi întunecate.

Farmecul peşterii Smocza Jama nu vine însă din vreo caracteristică deosebită a structurii sale, ci din legăturile ei cu lumea supranaturală. Popularitatea ei nemuritoare se datorează asocierii cu legenda dragonului de la Wawel.

Aşa cum se întâmplă cu toate legendele, ele apar în mai multe variante. Dar cea mai cunoscută spune că acum multă vreme un dragon rău şi-a făcut sălaş în peştera de pe colina Wawel. Ani la rând bestia a semănat haos şi moarte printre locuitori, până când un cizmar a venit cu un plan isteţ.

El a umplut pielea unui animal cu sulf şi a aruncat-o în gura peşterii. A doua zi dimineaţa, dragonul flămând a înfulecat grăbit ofranda. În scurt timp, sulful a început să-i ardă gâtul atât de tare, încât fiara blestemată a început să bea apa râului Vistula, până a secat-o, dar atunci i-a explodat stomacul.

În secolele al XVI-lea şi al XVII-lea, peştera a avut un rival cu o faimă la fel de colorată, când un bordel şi-a stabilit locaţia în interiorul său. Dar, pentru majoritatea polonezilor, peştera va rămâne pentru totdeauna legendarul bârlog al dragonului.

Azi, la intrarea în peşteră se găseşte o statuie impresionantă a dragonului din Wawel, care aruncă flăcări. De aici cobori pe o scară ameţitoare de peste o sută de trepte până în peşteră. Pe măsură ce cobori mai adânc, aerul se răceşte şi se umple de mirosul jilav al rocilor pline de apă.

Deşi iniţial peştera a avut o singură intrare, azi are două: cea originară, şi încă una construită în secolul al XIX-lea, după săparea unui puţ. Aceste două intrări fac legătura între cele trei încăperi mari de calcar. Ele au înălţimi care ajung la 15 m şi se întind pe circa 276 m – explorarea lor durează circa 20 minute. Există şi un coridor lateral, descoperit abia în 1974, care duce chiar sub catedrală.

CE ESTE

Cea mai cunoscută peşteră din Polonia.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Cracovia. Peştera este în mijlocul oraşului, pe colina Wawel.

CÂND SĂ TE DUCI

Peştera este deschisă între 10.00-17.00, din mai până în octombrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Cracovia.

NU RATA

Castelul Regal şi catedrala Wawel.

TREBUIE SĂ ŞTII

Vara ar fi bine să te duci mai devreme, ca să eviţi cozile lungi de la bilete.