peştera-lui-fingal

Peştera lui Fingal

Peştera lui Fingal se află pe micuţa insulă Staffa care este situată chiar la vest de Isle of Mull, în Hebridele Interioare, în largul coastei de vest a Scoţiei.

Dacă te apropii dinspre mare, ai zice că Staffa a fost întinsă în toate părţile ca o bucată de cauciuc negru de o mână uriaşă ieşită din Atlantic. Simetria întunecată şi elegantă a coloanelor hexagonale care înconjoară insula, flancând intrarea în Peştera lui Fingal, nu poate fi descrisă; celebrul naturalist Sir Joseph Banks, atunci când a descoperit peştera, în 1772, a exclamat: „Ce sunt catedralele şi palatele construite de oameni comparativ cu asta!“

Peştera are o înălţime de 20 m şi o adâncime de 69 m. Formaţiunile negre de bazalt, cu şase laturi, creează o spectaculoasă pădure de coloane, unele înalte de 11 m, iar zgomotul straniu pe care îl fac valurile ridicându-se şi prăbuşindu-se peste stâlpii lucioşi alcătuiesc parcă atmosfera unei săli de concert natural.

Coloanele au fost formate după ce o masă de lavă fierbinte dintr-o scurgere străveche s-a răcit, alcătuind forme hexagonale după ce lava a crăpat şi s-a strâmtat (cam ca noroiul uscat), apoi s-a lăsat încet spre masa de lavă de jos, ca mai târziu, în urma eroziunii, să se formeze aceşti stâlpi.

Peştera a fost botezată după Finn MacCool, un erou din folclorul celt, care, se spune, a construit Giant’s Causeway (Drumul Uriaşului) – un grup de 40 000 de coloane de bazalt pe coasta nord-vestică a districtului Antrim, Irlanda, care iniţial a fost unit cu Peştera lui Fingal.

Pe Staffa trăiesc numai oi. Este o bucăţică de uscat pierdută în ocean, dar frumuseţea aspră şi izolată a locului şi uimitoarea privelişte a „Catedralei Mării“ atrag vizitatori din toată lumea.

CE ESTE

O peşteră marină formată în rocă de lavă bazaltică în Terţiar.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Oban sau Lochaline, pe partea continentală a Scoţiei până la Mull, apoi pe apă de la Ulva Ferry Pier, în vestul insulei Mull.

CÂND SĂ TE DUCI

Primăvara, când vârfurile falezelor sunt pline de flori sălbatice.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Tobermory, la 32 km de Ulva Ferry.

NU RATA

Uimitoarea privelişte a muntelui Ben More, cel mai înalt munte de pe Mull, văzut de pe mare când porneşti din Ulva Ferry.

TREBUIE SĂ ŞTII

Numele gaelic al peşterii, Uamh-Binn, înseamnă „Peştera Melodiei” şi l-a inspirat pe Felix Mendelssohn să scrie uvertura Fingal’s Cave.