peştera-de-marmură

Peştera de Marmură

Când pătrunzi în Mermerna Pecina (Peştera de Marmură), eşti martor la un fenomen incredibil de frumos şi de rar – metamorfozarea calcarului în marmură. Fluctuaţiile din temperatura şi presiunea din subteran transformă structura elementară a calcarului. Cristalele lui sunt forţate să se asocieze diferit, transformându-se în aragonit şi, mai târziu, în marmură.

Acest proces are loc chiar sub ochii tăi în Peştera de Marmură. Te trezeşti într-un tărâm magic de marmură colorată, bizare cristale de aragonit şi speleoteme („decoraţiuni” de peşteră cum ar fi stalactitele şi stalagmitele).

Intrarea în peşteră a fost descoperită în 1966 de Ahmet Diti, în timp ce construia o extensie a casei sale în satul Donje Gadimlje. Era plină de aluviuni şi nu a fost deschisă pentru public decât după zece ani. O mare parte din ea a rămas neexplorată şi sunt pasaje întregi care şi acum sunt sufocate de noroi şi pietriş, aşteptând să fie descoperite.

Până acum a fost curăţată pe o lungime de 1 260 m, iar 440 m sunt deschişi pentru vizitare. Există patru secţiuni separate: intrarea şi galeriile de vest, de nord şi de est. Plafoanele sunt acoperite de stalactite şi există coloane masive, înalte şi de 5 m, decorate cu ţepi ciudaţi.

Varietatea speleotemelor este uluitoare, mai ales în Galeria de Nord, unde plafonul e plin de stalactite care arată ca tuburile de orgă, acoperite cu un strat aproape transparent de calcar care se ondulează ca o cortină.

Formaţiunile diverse au tot felul de culori, de la albul cristalelor de aragonit până la roşu intens. Poţi doar să te uiţi şi să te minunezi de procesele acestea care se desfăşoară continuu în adâncurile Pământului.

CE ESTE

O peşteră de calcar, în mare parte neexplorată.

CUM AJUNGI ACOLO

De la Belgrad, 360 km. De la Skopje, 65 km.

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-octombrie (restul perioadei e închisă).

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Pristina.