Eisriesenwelt este cel mai accesibil mare labirint de gheaţă din lume, cu peste 40 km de pasaje de explorat. Intrarea se face printr-o gaură căscată în stâncă abruptă, la o altitudine de 1 640 m. Cavernele sunt tăiate într-un strat de gheaţă gros de 20 m şi elaborat ornamentate cu uimitoare stalactite, stalagmite, coloane, domuri şi cascade de gheaţă.
Au nume romantice, din mitologia scandinavă – Camera lui Odin, Voalul lui Frigga, Sala lui Hymir -, referiri la Uriaşii de Gheaţă care s-au răzvrătit în faţa zeilor, din legenda norvegiană.
Curenţii de aer care suflă din direcţii opuse păstrează gheaţa tot timpul anului. Iarna, aerul rece intră în peşteră îngheţând apa care s-a scurs în labirint pe timpul verii. În lunile calde, aerul rece din interior, care circulă spre ieşirea din peşteră, împiedică gheaţa de la intrare să se topească.
Fiind aşa de sus în munţi, Eisriesenwelt nu era cunoscută decât de vânători şi braconieri şi a fost descoperită „oficial”abia în 1879.
Şi doar în 1912 Alexander von Mork, un speolog renumit, a făcut cunoscută lumii importanţa ei. Cenuşa lui a fost depusă aici, într-o urnă din Catedrala Mork, o încăpere de gheaţă aflată la 35 m deasupra podelei peşterii.
Eisriesemwelt a fost deschisă publicului în 1920 şi a devenit rapid una dintre cele mai populare atracţii din Austria. La început, oamenii trebuiau să parcurgă un drum dificil de o jumătate de oră până la ea, dar în 1955 s-a construit un teleferic, aşa că acum urcarea nu durează decât câteva minute. Din gura peşterii ai o panoramă spectaculoasă cu munţii Hohe Tauern.
CE ESTE
„Lumea uriaşilor de Gheaţă”
CUM AJUNGI ACOLO
Cu avionul până la Salzburg.
Cu maşina sau cu trenul până la Werfen, cam 40 km sud, apoi cu autobuzul până la Eisriesenwelt.
CÂND SĂ TE DUCI
E deschisă din mai până în octombrie.
CEL MAI APROPIAT ORAŞ
Werfen, la 5 km
NU RATA
Fortăreaţa Hohenwerfen, în apropiere de Werfen – cetate veche de 900 de ani şi închisoare cu şoimărie.
TREBUIE SĂ ŞTII
Turul peşterii durează 75 de minute, aşa că nu uita să-ţi pui haine călduroase ca să fii protejat de temperaturile extrem de scăzute.