peştera-de-aragonit-ochtinska

Peştera de aragonit Ochtinska

Dintre miile de peşteri din Slovacia, douăsprezece deschise publicului, Ochtinska este considerată excepţională. Ea exemplifică un fenomen extrem de rar – formarea aragonitului.

Este una dintre cele numai trei peşteri de aragonit accesibile în toată lumea (celelalte două sunt în Mexic şi Argentina). Acest loc înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO a fost descoperit din întâmplare în timpul unor cercetări geologice din 1954, dar nu a fost deschis spre vizitare decât în 1972; se află în regiunea de carst calcaros Slovensky Kras, lângă Roznava, în sudul Slovaciei.

Aragonitul, ca şi calcarul, este, în fond, cretă (calcit), deşi arată cu totul diferit. Structura lui este atât de instabilă, încât cristalele lui delicate se pot forma, fără să se descompună instantaneu, numai în anumite condiţii de temperatură şi presiune. Atunci când se ajunge la presiune ridicată şi temperatură joasă într-un spaţiu închis – condiţii care pot fi întâlnite ocazional în subteran – are loc o magică transformare chimică, iar sedimentul ordinar de calcar, în loc să formeze stalactite şi stalagmite, se metamorfozează în delicate rămurele şi flori de aragonit.

În peştera Ochtinska există un număr uluitor de ornamente de aragonit, de trei tipuri – ciorchini în formă de rinichi, ace şi spirale – într-un caleidoscop de culori care variază de la alb-albăstrui la roşu-închis.

Cea mai frumoasă dintre nenumăratele atracţii ale peşterii este Sala Calea Lactee – numită aşa după ciorchinii de aragonit de un alb strălucitor care au format pe plafon o dâră incredibil de strălucitoare, ca stelele.

Deşi are numai 300 m lungime, din care se vizitează doar 230 m, frumuseţea sublimă a peşterii te copleşeşte. Este o extraordinară minune a naturii.

CE ESTE

Un fenomen subteran incredibil de rar.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Kosice, apoi cu maşina până la Roznava.

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-octombrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Roznava, la 20 km.

NU RATA

Zadielska Dolina, un canion carstic impresionant, la 26 km est de Roznava.

TREBUIE SĂ ŞTII

Aragonitul se formează natural pe aproape toate cochiliile de moluşte şi scheletele de coral. Sideful este alcătuit din straturi alternative ultrasubţiri de aragonit şi materie organică. Aceste straturi descompun lumina şi o reflectă într-un curcubeu iridiscent.