peştera-balcarka

Peştera Balcarka

Peştera Balcarka se află în partea de nord a Carstului Morav, care se întinde pe o suprafaţă de 100 km2 de splendide terenuri muntoase şi împădurite, la nord de Brno, ciuruite ca nişte faguri de peste o mie de peşteri.

Descoperit în anii 1920, acest labirint de grote aşezat pe două niveluri cuprinde pasaje legate prin hornuri şi domuri înalte în care se găsesc stalactite şi stalagmite în culori uimitoare. Aceste efecte spectaculoase au fost create de picăturile de ploaie acidă prin roca de calcar, pe care au dizolvat-o lent.

Poarta naturală de intrare este un important sit arheologic. Aici au fost descoperite oase de animale din Pleistocen şi unelte făcute din silex sau oase datând de la sfârşitul Epocii Pietrei, dar marele punct de atracţie pentru vizitatori îl reprezintă decoraţiunile naturale subterane de pe plafoanele şi pereţii peşterilor.

Spre deosebire de alte peşteri din regiune, mai cunoscute, pentru Balcarka nu trebuie să rezervi bilet.

Sala de la intrare se deschide către un tunel artificial care duce spre o încăpere circulară înaltă de 10 m, plină de draperii minerale. De aici intri în cea mai mare sală din labirint, Marea Sală Foch, unde plafonul este decorat cu stalactite transparente şi draperii minerale.

Mai departe vei descoperi cele mai frumoase încăperi, Galeria şi Sala Naturală; stalactitele şi decoraţiunile de pe pereţi şi plafon sunt bogate şi transparente.

De aici ajungi în Sala Distrusă, care s-a format prin prăbuşirea plafonului şi unde se găseşte stalactita numită Cactusul Fecioarei, ca o cascadă, iar în final ajungi la Sala Descoperirilor, unde pereţii sunt acoperiţi de „nickaminek“, un calcit catifelat.

CE ESTE

Un labirint complicat de pasaje şi bolţi subterane.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu trenul de la Brno la Blansko. Cu autobuzul de la Blansko sau 2 km pe jos de la Skalni Mlyn.

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-septembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Blansko, la 8 km.

NU RATA

Concertele muzicale estivale din peştera Katerinska, aflată în apropiere.

TREBUIE SĂ ŞTII

Temperaturile în subteran sunt foarte scăzute, în jur de -8°C, aşa că fii pregătit.