peştera-aven-armand

Peştera Aven-Armand

Peştera Aven-Armand, unde se găseşte cea mai mare stalagmită din lume, a fost descoperită în 1897 de Louis Armand, un fierar din zonă.

Aflată acum în Parcul Naţional Cevennes, în această peşteră de carst calcaros se poate pătrunde prin două hornuri adânci. Este foarte mare – 45 m înălţime, 60 m lăţime şi 110 m lungime. Grupul de sute de stalagmite care se află aici se numeşte Pădurea Virgină, iar turul de vizitare îl poartă pe turist printre acestea, ca să vadă cele mai interesante formaţiuni, precum Conopida, Meduza, Curcanul sau Palmierul. Cel puţin 400 de stalagmite depăşesc 1 m înălţime, multe ajung la 20 m, iar cea mai înaltă are 30 m de la bază până la vârf.

Numeroase stalagmite au forme speciale, denumite vraf de farfurii sau palmtrunc, cu vârfuri mai late, care amintesc de forma unui trunchi de palmier. Ele s-au format astfel deoarece înălţimea cavernei permite picăturilor de apă să cadă cu viteză, aşa încât stropesc la impactul cu stalagmita.

Deoarece peştera se află relativ aproape de suprafaţă, cantitatea de apă care pătrunde de sus variază mult în funcţie de căderile de ploaie: părţile mai înguste ale structurilor se formează când apa care curge este puţină, iar părţile late, când apa e abundentă.

O vizită în acest loc straniu, în care stalagmitele se ivesc în faţa ta din întuneric, şi constantul picurat al apei, care îţi aminteşte că ele încă se formează, constituie o experienţă de neuitat.

CE ESTE

O peşteră uimitoare plină de stalagmite.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Nîmes.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, în afară de perioada decembrie-februarie, când e închisă.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Meyreuils, la 8 km.

NU RATA

Stalagmitele spectaculoase.

TREBUIE SĂ ŞTII

Acum există un tren funicular care duce până la peşteră şi datorită căruia drumul este mai uşor.