pestera-albastra

Peştera Albastră

Bisevo este una dintre mitic de insule de calcar presărate de-a lungul Coastei Dalmate a Croaţiei. Este micuţă, mai puţin de 6 km2, o întindere pietroasă cu o populaţie mică. Ca multe alte insule din zonă, are peşteri marine care pot fi vizitate cu barca. Cea mai faimoasă dintre ele este Peştera Albastră (Modra spilja), în golful Balun.

Iniţial, singurul mod de a pătrunde în peşteră era prin scufundare, pentru că intrarea era sub apă, dar cu mai bine de o sută de ani în urmă s-a construit o a doua intrare, pentru a facilita accesul. Cea mai bună lumină este de la începutul lui iulie până la începutul lui septembrie, între ora 11 dimineaţa şi prânz. Zilele luminoase, însorite şi calme sunt ideale; culoarea nu va fi la fel de intensă în cele noroase sau când apa este zbuciumată.

Efectul este creat de pătrunderea luminii soarelui printr-o intrare subacvatică, de unde se reflectă în podeaua albă prin 20 m de apă – aşa se ajunge la acea culoare splendidă, care expune doar partea albastră din spectru.

Indiferent ce cauză are acest efect, e ceva magic şi merită să vezi.

CE ESTE

O peşteră marină cu o lumină albastră nepământeană.

CUM AJUNGI ACOLO

Pe apă, de la Split sau Hvar la Vis, apoi cu barca.

CÂND SĂ TE DUCI

Ideal de la începutul lui iulie până la începutul lui septembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Komiza, Vis, la 5 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Întrucât sunt atât de multe bărci care vizitează peştera, înotul a fost interzis.