dingle-peninsula

Peninsula Dingle

Cel mai nordic punct al celor cinci peninsule care se întind în Atlantic ca nişte degete din malul sud-vestic al Irlandei de Nord, peninsula Dingle (Corca Dhuibhne) este în acelaşi timp şi cel mai vestic punct al Irlandei continentale. Se găsesşte pe o creastă de gresie care formează şi Munţii Slieve Mish, din estul peninsulei, dar şi muntele Brandon, al doilea din Irlanda ca înălţime, 953 m.

Asaltat de capriciile climatice provocate de Atlanticul de Nord, acest peisaj sălbatic este renumit pentru priveliştile lui spectaculoase, în care apar Great Blasket Island, Dingle Bay, Castlemaine Harbour şi MacGillicuddy Reeks.

Considerată de mulţi cea mai frumoasă zonă de pe Pământ, aici vei vedea stânci şi faleze abrupte, dealuri domoale cu păduri, superbă floră alpin-arctică la înălţimi mai mari şi plaje largi de nisip. La fiecare pas vei vedea un peisaj magnific. Din traseul principal se desprind drumuri şi poteci laterale care permit vizitatorilor să exploreze regiunea după voia lor.

Primăvara şi la începutul verii, păsări de mare, precum corbul de mare alb, cuibăresc pe stânci, iar Fungie, delfinul, trăieşte în apele portului din 1984.

Printre activităţile populare se numără drumeţiile, plimbările cu barca până la Great Blasket Island, înotul, surfingul, călăria pe malul mării. Există, de asemenea, sute de situri arheologice care pot fi vizitate.

CE ESTE

Cel mai vestic punct din Irlanda.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Vara, dar ia-ţi şi o pelerină de ploaie!

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Dingle.

NU RATA

Fungie, delfinul.

TREBUIE SĂ ŞTII

Şoseaua de la Dingle prin trecătoarea Connor nu e pentru cei slabi de inimă.