parcul-naţional-sierra-nevada

Parcul Naţional Sierra Nevada

În sudul Andaluziei, la numai câţiva kilometri de Costa del Sol, se află al doilea lanţ muntos ca înălţime din Europa, Sierra Nevada. Doi dintre cei mai înalţi munţi ai Spaniei – Mulhacen, de 3 482 m, şi La Veleta, de 3 394 m – se găsesc aici.

Surprinzător este faptul că, deşi se găsesc aşa de departe în sud, munţii pot fi acoperiţi de zăpadă, iar vremea poate fi geroasă din noiembrie până în aprilie. Sus în munţi, vizitatorii vor găsi lacuri glaciare, pajişti alpine şi grohotişuri care mai jos sunt înlocuite de păduri de pin, cascade şi defileuri adânci, păduri de stejar, castan dulce şi arţar, tufăriş, după care vin pământurile fertile din Alpujarras, în sud.

Datorită izolării în care se află acest lanţ muntos, există un mare număr de specii şi subspecii de plante care nu se mai găsesc în altă parte.

Zona este un magnet pentru pasionaţii de păsări: printre păsările care cuibăresc aici se numără vulturul Bonelli şi acvila aurie, şoimul călător şi vulturul pleşuv sur (grifonul). Pupeze, ciocănitori şi granguri aurii trăiesc în pădurile mai joase, iar în zonele mai înalte poţi vedea stăncuţa alpină, brumăriţa de munte, sturzul de stâncă. În plus, cântecul ciocârliilor răsună peste tot. Ibexul iberic cutreieră înălţimile, iar în pădurile de dedesubt sunt pisici sălbatice, mistreţi, castori şi jderi de fag.

Urcuşul pe Mulhacen durează două zile, dar la poalele lui sunt o mulţime de cărări şi trasee pe unde excursioniştii se pot plimba pe jos, călare sau cu bicicleta, ca să exploreze zona.

CE ESTE

Un parc naţional în sudul extrem al Spaniei.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Granada sau Almeria.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Orjiva, la 3 km.

NU RATA

Mănăstirea tibetană O Sel Ling.

TREBUIE SĂ ŞTII

Ia la tine loţiune de protecţie solară, chiar şi iarna.