parcul-naţional-pingvellir

Parcul Naţional Pingvellir

Pingvellir, pronunţat thingvellir, face parte din aşa-numitul „Cerc de Aur“ al Islandei, o colecţie de minuni naturale şi situri istorice aflate la mică distanţă de Reykjavik. Pingvellir însă e o colecţie de atracţii în sine – Câmpiile Parlamentului, o vale de rift şi lacul Pingvallavatn, toate aflate pe teritoriul celui mai vechi parc naţional din Islanda.

Câmpiile Parlamentului sunt probabil cele mai celebre din Pingvellir. Aici a fost odinioară sediul Althing, cel mai vechi parlament din lume. Înfiinţat în 930 d.Hr., parlamentul s-a întrunit anual până în 1789, când un cutremur a provocat scufundarea câmpiei cu un metru, iar sediul parlamentului s-a mutat atunci în actuala capitală, Reykjavik.

Nu e o întâmplare că Pingvellir este şi una dintre cele mai interesante zone din punct de vedere geologic, fiind situat chiar la linia de întâlnire a plăcilor tectonice din Europa şi America de Nord. De fapt, Pingvellir şi Valea Marelui Rift African sunt singurele locuri de pe Pământ unde poate fi observat efectul de îndepărtare a două plăci tectonice majore, chiar dacă pentru asta trebuie să ai răbdare. Fiindcă valea se estimează că se lărgeşte cu circa 7 mm pe an.

În sudul riftului se află lacul Pingvallavatn, cel mai mare lac natural din Islanda, cu o suprafaţă de aproape 84 km2. Interesant e că la adâncimea lui maximă, 114 m, se află cu 13 m sub nivelul mării. În afară de cei atraşi de frumuseţea lui naturală, aici mai vin şi pescari, fiindcă lacul are ape curate şi reci în care se află o mulţime de peşti – cel puţin patru specii de somon şi păstrăv.

Pe lângă faptul că Pingvellir are o semnificaţie istorică, zona este şi foarte frumoasă. Cu dealuri abrupte, cu vârfuri acoperite de zăpadă înconjurând o vale prin care curg în toate părţile râuri şi pâraie, nu e greu de înţeles de ce a devenit primul parc naţional din Islanda, în 1928.

Valoarea lui a fost recunoscută şi mai târziu, iar în 2004 a fost înscris in Patrimoniul Mondial UNESCO.

CE ESTE

Locul celui mai vechi parlament din lume şi o vale de rift aflată pe teritoriul unui parc naţional.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina din Reykjavik.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, deşi mai plăcut ar fi vara.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Reykjavik, la 49 km sud-vest.

TREBUIE SĂ ŞTII

Intrarea e liberă. Există un centru de informare pentru turişti, cu o cafenea şi o librărie.