parcul-naţional-hortobagy

Parcul Naţional Hortobagy

Parcul Naţional Hortobagy este cea mai mare întindere continuă de câmpie ierboasă din Europa. Sunt 800 km2 de smârcuri sărate, pajişti şi turbării în jurul râului Tisa, în pusta din estul Ungariei – o regiune aspră, ostilă, cu vânturi violente, temperaturi extreme şi miraje tulburătoare.

Întinderea pare că nu se sfârşeşte – un mozaic ciudat de vegetaţie care se uneşte cu cerurile înalte, fără nici un semn al prezenţei umane, în afară de fântânile tradiţionale sau stânele care apar din când în când şi care ţi se pare că sunt agăţate de cer, din cauza ciudatelor distorsiuni vizuale care se produc aici frecvent.

Animale domesticite de mult pasc libere pe câmpuri – turme de oi Racka, cu coarnele lor răsucite şi ameninţătoare, în formă de V, porci Mangaliţa cu blană creaţă, descendenţii porcilor siberieni pe jumătate sălbatici, uriaşele vite cenuşii ungureşti, bivolul de apă şi caii Nonius. Acesta din urmă este originar din pustă. Un tânăr armăsar fecund pe nume Nonius a fost capturat în timpul războaielor napoleoniene de către francezi şi a fost trimis aici pentru reproducere în 1816.

El s-a împerecheat cu 368 de iepe din rasa locală Hortobagy, iar progeniturile lui au devenit celebre pe plan mondial.

Hortobagy este cunoscut şi pentru păsări sălbatice, printre care se numără din ce în ce mai rara dropie uriaşă – una dintre cele mai mari păsări din lume, de peste un metru înălţime şi care poate ajunge la greutatea de 20 kg. Stolurile de păsări migratoare sunt fascinante de privit şi de auzit, mai ales valurile nesfârşite de mii de cocori – este una dintre cele mai impresionante experienţe ornitologice.

Ceea ce iniţial ţi se pare că ar fi doar o întindere pustie măturată de vânt este nu doar unul dintre cele mai importante şi mai variate habitate de păsări din Europa – cu peste 300 de specii – ci şi un fascinant peisaj pastoral.

Pusta a susţinut societatea nomadă de crescători de animale peste două milenii, iar în Hortobagy vei descoperi o bogată cultură folclorică specifică, având o lungă tradiţie de convieţuire armonioasă între oameni şi animale.

CE ESTE

O regiune unică, pastorală şi bogată în păsări, cu tradiţii vechi în creşterea animalelor.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Debrecen.

CÂND SĂ TE DUCI

Pentru observarea păsărilor, dar şi pentru vremea temperată, ideal e toamna.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Debrecen, la 38 km.

NU RATA

Fă măcar un tratament dintre cele patruzeci oferite în băile de medicină termală din Debrecen. Muzeul Deri – plin de comori aduse din estul Asiei şi de sculpturi faimoase, dar şi artă folclorică locală.

TREBUIE SĂ ŞTII

Pusta s-ar traduce prin „gol” sau „pustiu”. Ea are o istorie fascinantă. Merită să citeşti câte ceva despre ea înainte de a veni aici, ca să poţi aprecia aşa cum trebuie atât peisajul, cât şi cultura locală.