parcul-naţional-goreme

Parcul Naţional Goreme

În inima Cappadociei, Parcul Naţional Goreme are nişte peisaje care se numără printre cele mai ciudate de pe Pământ. De-a lungul a milioane de ani, vulcanii de aici au acoperit regiunea cu straturi groase de tuft, care la rândul lor au fost acoperite de straturi de lavă ce s-au întărit şi au sigilat suprafaţa.

În cele din urmă, apa a pătruns prin roca moale de dedesubt şi a început să o erodeze, iar vântul, zăpada şi ploaia au modelat-o de sus, transformând-o în coloane conice, turnuri şi ace de diferite culori şi cu înălţimi de până la 40-50 m. Şesul vulcanic acoperea odinioară o suprafaţă de circa 10 000 km2, iar azi parcul protejează 95 km2 din partea centrală a câmpiei.

Roca moale a putut fi sculptată uşor şi de oameni şi de-a lungul secolelor multe dintre coloanele de aici, aşa-numitele „hornuri de zâne“, au fost transformate în case şi biserici celebre pentru picturile murale bizantine.

Departe de sate, zona este cel mai bine de explorat pe jos sau cu bicicleta. Un traseu popular este circuitul de 12 km până la Uchisar, prin valea Uzundere. Văile sunt dominate de vulcanii care au creat aceste peisaje, precum Erciyas Dag şi Hasan Dag.

Sus, pe colinele acestei văi spectaculoase, poţi vedea uneori lupi şi jderi de fag, iar pe teritoriul parcului trăiesc şi castori, vulpi sau iepuri.

Deşi sunt scumpe, călătoriile cu balonul sunt foarte populare – de sus poţi să admiri toată priveliştea şi poţi face fotografii uimitoare. Plutirea pe deasupra acestor locuri stranii, într-o dimineaţă senină şi liniştită, este o experienţă magică.

CE ESTE

Un peisaj ciudat cu soluri erodate.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Kayseri.

CÂND SĂ TE DUCI

Primăvara sau toamna.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Uchisar, la 3 km.

NU RATA

O plimbare cu balonul pe deasupra zonei.

TREBUIE SĂ ŞTII

Deşi vulcanii sunt stinşi, pot avea loc cutremure de pământ.